25.02.2020

Председателят на Комисията по околната среда и водите приветства въведеното задължително видеонаблюдение на инсталациите, в които се изгаря твърдо гориво и отпадъци, както и депата за такива от битов характер. 

Управлението на отпадъците засяга живота и здравето на всеки един от нас и има отношение към качеството на околната среда. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева по време на заседание в широк формат по повод политиката на Министерството на околната среда и водите в сектор „Управление на отпадъците“. В рамките на дискусията бяха обсъдени актуалните предизвикателства и предложения за решение на проблемите в тази сфера.

Председателят на Комисията по околната среда и водите приветства въведеното задължително видеонаблюдение на инсталациите, в които се изгаря твърдо гориво и отпадъци, както и депата за такива от битов характер. Ивелина Василева допълни, че предстои и разискване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, насочено към опубличаване на регистъра на нотификациите и какво трябва да бъде конкретното му съдържание. Тя отчете необходимостта всеки подобен регистър да бъде достъпен за обществеността. Ивелина Василева добави, че в най-кратки срокове ще бъдат гласувани на второ четене промените в Закона за опазване на околната среда, които предвиждат по-строги мерки в превантивния контрол.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров отбеляза успеха на институциите да упражнят контрол над предприятията, които изгарят RDF горива. По думите му циментовите фабрики надвишават отпадъците, които могат да изхвърлят по закон. Емил Димитров допълни, че благодарение на финансирането от Европейския съюз има изградени регионални депа с машини за третиране, сепариране и изсушаване на отпадъци преди тяхното изгаряне. 

По време на заседанието на Комисията по околната среда и водите бяха представени статистически данни за проблемите и въздействието на отпадъците върху природата и човешкото здраве в България. През 2018 г. нормата на натрупаните битови отпадъци е 423 килограма на жител, което е под средното ниво за ЕС. В момента страната ни бележи ръст в рециклирането им, като техният размер е 36% или един милион тона. Към настоящия момент в България са изградени и въведени в експлоатация 53 регионални системи за управление на битовите отпадъци. 

В дискусията участваха представители и членове на БСК :

Димитър Бранков – Зам.-председател на Българска стопанска камара

Илияна Павлова – Директор Център Чиста индустрия при Българска стопанска камара.

Любов Панайотова -  Изпълнителен директор Фондация Европейски институт

Политими Паунова – Изпълнителен директор на БАМИ

Ивана Радомирова – Изпълнителен директор на Съюз на пивоварите в България

Жана Величкова – Изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България

Цветана Тодорова – Председател на УС на Българска асоциация Полимери

Проф. д-р Йончо Пеловски – Зам.-председател на УС на Браншова камара на химическата промишленост

Владимир Димитров – Изпълнителен директор на Асоциация на рециклиращата индустрия

Борислав Малинов – Председател на Българска асоциация по рециклиране

Севдалин Спасов – Председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба

Участваха още народни представители, експерти от Изпълнителната агенция по околна среда и Националното сдружение на общините в Република България. 

Дата: 25.02.2020

Източник: НС

Прочетено: 2848