Дата: 26.02.2020

Източник: НАП

Прочетено: 5753

НАП ще предложи промяна в Закона за ДДС, според която липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати и проблеми във връзката при предаване на данни към НАП няма да водят до запечатване на търговски обект от органите на приходната агенция. Това стана ясно на среща на екипа на НАП с членовете на Българската стопанска камара, включително представители на хотелиери, туроператори и турагенти, ресторантьори, превозвачи, онлайн търговци, разработчици на софтуер и др.

Специализирана работна група от представители на бизнеса и НАП ще обсъжда т.нар. запечатване на търговски обекти и предварителното изпълнение на принудителната мярка, стана ясно още на срещата. Според бизнеса запечатването на обекти създава значителни затруднения и трябва да бъдат обсъдени конкретни критерии, при които инспекторите на НАП да допускат предварително изпълнение. От приходната агенция поеха ангажимент да актуализират в кратки срокове указанията към служителите си, като основната идея е при налагане на принудителна административна мярка да се изследва не само конкретното нарушение, но и цялостното данъчно поведение на търговеца, и предварително запечатване да има само в случаите на доказана недобросъвестност.

Всички отворени въпроси по прилагането на Наредба Н-18 ще бъдат систематизирани и обсъдени в отделни работни групи с участието на НАП и бизнеса, беше договорено още на срещата, като експертите на приходното ведомство ще продължат да провеждат дискусии с основните икономически сектори. Всички браншови специфики ще бъдат обсъдени отново на ниво технически въпроси и правна рамка и методология.

Участниците в срещата заявиха общата воля в конструктивен диалог да бъдат намерени решения, които едновременно удовлетворяват интересите на бизнеса и на фиска.  

____________

ВИДЕОЗАПИС ОТ СРЕЩАТА: Част 1 и Част 2

Резултати от дискусиите в работните групи можете да намерите ТУК