16.03.2020

Държавата е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всичките си задължения.

Държавата да изплати забавените плащания по обществени поръчки. Това, според Българската стопанска камара, е една от мерките за стабилизиране на бизнеса в условията на кризата, причинена от коронавируса. Все още не се знае каква е степента на засегнатост на отделните отрасли вследствие на кризата, отбеляза председателят на камарата Радосвет Радев по време на среща на работодателски организации в президентството. 

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни, и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботизирани системи, работят 24 часа. Държавата е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всичките си задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви председателят ня БСК.

Държавният глава Румен Радев от своя страна заяви, че е призовал правителството спешно да преоцени финансовите и инвестиционните си приоритети. 

Само с ограничения, забрани и глоби няма да можем да излезем като пълноценно общество от настоящата криза, посочи президентът Румен Радев. По думите му трябва да има комплексни мерки в подкрепа на бизнеса.

Предстои оценка какво означава доказано най-засегнати фирми и сектори. По какви критерии това ще се оценява. Важно е бизнесът и държавата да работят заедно, посочи Румен Радев. 

В момента не се знае степентта на засегнатост на отделните отрасли, каза от своя страна председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. 

Според Радосвет Радев правителството трябва да трансформира част от оперативните програми, така че да бъдат адаптирани към ситуацията и да се осигури ликвидност за компаниите. Може да се помисли за промени на лимитите за обществените поръчки, за да се спасят по-малките фирми, отбеляза председателят на БСК. 

ЗВУКОВ ФАЙЛ

Дата: 16.03.2020

Източник: БСК

Прочетено: 2772