16.03.2020

Позиция на Сдружение на заведенията в България

Относно: обявеното извънредно положение в България и мерките, предприети от правителството за справяне с пандемията COVID-19


Сдружението на заведенията в България е в непрестанен контакт със собственици на заведения в цялата страна. На база на информация от тях, както и на публично достъпна такава, заявяваме, че това, което се наблюдава към момента, след заповедта на Кризисния щаб, издадена на 13.03.2020г. е, че ЕДИНСТВЕНИТЕ, които поемат удара за спазване на карантина с цел забавяне разпространяването на вируса, са заведенията за обществено хранене и развлечение, театрите, кината и моловете!

Почти всички останали предприятия работят при стриктно спазване на хигиенни условия, НО РАБОТЯТ. Обществен транспорт, шивашки цехове, фабрики и други не са в обхвата на въпросната заповед.

Улиците са пълни с хора!

Считаме, че тези "мерки" няма да доведат до никакъв резултат.

Считаме, че тези мерки са поредната лицемерна акция на държавата в името на "общественото здраве", която 100% повтаря "мерките" срещу тютюнопушенето (държавата продължи да продава цигари и тютюневи изделия, тяхната консумация не намалява и САМО НАШИЯТ БРАНШ беше принуден да води тази "битка" и, разбира се, да плати за нея).

Същото наблюдаваме днес!

Нашият бранш, като отговорен и дисциплиниран, спря достъпа на клиенти. Държавата абдикира и не предлага никаква компенсация! Смехотворното предложение за 60% компенсация на трудовото възнаграждение на заетите при нас не е никаква помощ. Това е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на държавата, още повече, че не се отказват дори от здравните и социалните осигуровки на хората, които ще ползват тази "мярка".

СЗБ излиза с предложение за спешно налагане на абсолютна карантина на територията на Р България, съгласно искането на генерал Мутафчийски - затваряне на границите и забрана да работят всички търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки, за период от 14 дни (колкото се счита, че е инкубационният период на вируса).

Смятаме, че мерките в момента са неефективни и ще доведат единствено до още по-големи икономически загуби и жертви!

Отказваме да ставаме съучастници в това!

 

Дата: 16.03.2020

Източник: Сдружение на заведенията в България

Прочетено: 3359