16.03.2020

"Ако това извънредното положение продължи повече от 3-4 месеца, трябва да имаме буфери, за да защитим здравната и осигурителната система", подчерта министърът на икономиката.

Цялата стопанска дейност в България продължава да бъде разрешена, мерките на властите са единствено с цел избягване на скупчвания на хора и заразяване с коронавирус. Това подчерта финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет след среща с бизнеса и работодателите.

Той даде пример със строителството, банковата дейност и всички други отрасли, които не са свързани с ресторанти, увеселителни заведения и магазини в молове, които не предлагат хранителни стоки.

Ако на места някои държавни органи са проявили твърде голяма строгост или неразбиране, тъй като заповедта беше актуализирана няколко пъти, се извинявам, подчерта Горанов.

Той даде да се разбере, че по-строги мерки тепърва трябва да дойдат от Националния оперативен щаб – макар председателя му ген. Венцислав Мутафчийски да поиска затягане на режима още през уикенда.

ББР да осигурява финансиране с нулева лихва

Българската банка за развитие да участва в капитала на дружества, които изпитват необходимост с възможност за обратно изкупуване и така фирмите да използват финансиране с нулева лихва, заяви Горанов.

Предвижда се увеличаване с 500 млн. лева на капитала на държавната банка, която да работи в партньорство с търговските банки. Парите ще се използват и за портфейлни гаранции към търговските банки, за да се намали капиталовата тежест.

Горанов отново посочи, че ще се работи държавата да поеме 60% от възнагражденията на служителите, които няма как да работят при условията на карантина, за да не се губи заетост. За целта фирмите ще кандидатстват в службите по заетостта.

Трябва да си плащаме сметките

Много лесно в момента в публичното пространство се хвърлят мерки, които като популизъм звучат много добре за всеки гражданин – ако вие една година не си плащате сметките, след това ще ви излезе двойно по-скъпо, категоричен беше икономическият министър Емил Караниколов.

Той посочи, че при неплащане на сметки може да последват фалити на комунални дружества или скок на сметките в пъти.

"Ако това продължи повече от 3-4 месеца, трябва да имаме буфери, за да защитим здравната и осигурителната система", подчерта той.

 

Дата: 16.03.2020

Източник: БТВ

Прочетено: 1908