21.03.2020

 

 

БНТ, 21.03.2020 г.

Пандемията COVID-19 ще увеличи значително безработицата в световен мащаб и ще намали сериозно доходите, обявиха от Организацията на обединените нации. В ново проучване Международната организация на труда пък предупреди, че икономическата криза ще има "дълготрайни последици върху пазара на труда".

На фона на тези песимистични прогнози Българската стопанска камара стартира на сайта си "Е- борса за взаимопомощ" - фирми се договарят помежду си за обмяна на стоки и услуги или наемат служители. На този етап има търсене на защитни маски и касиери. 

Според проучването на Международната организация на труда, светът трябва да се подготви за значително увеличение на безработицата и недостатъчна заетост. Представяйки различни сценарии, в зависимост от това колко бързо реагират правителствата, е установено, че в най-добрия случай 5 милиона души ще останат без работа.

Според най-песимистичния вариант обаче застрашени от безработица са 24,7 млн. души по света. За сравнение глобалната финансова криза от 2008-2009 година остави без работа около 22 млн. души.

Броят на работещите бедни ще се увеличи значително - с нови между 8,8 и 35 млн. души. Международната организация на труда призова за спешни мерки за защита на работниците. У нас Българската стопанска камара започна инциатива за взаимопомощ, която е свързана и с наемане на работници.

Какво представлява "Е-борсата за взаимопомощ"? Това е платформа, на която фирми могат да публикуват обяви за търсене или предлагане на стоки и услуги или за наемане на служители, които по време на извънредното положение могат да изгубят работното си място.

Мария Минчева, директор "Правна дирекция", БСК: До момента имаме 25 обяви, не знам как ще вървят публикациите оттук нататък, всичко това зависи от актуалната икономическа обстановка и от продължителността на мерките, които се прилагат. Дотук има две обяви - фирми предлагат например маски, което е една дефицитна стока.

В платформата търсенето и предлагането се срещат дистанционно - фирма от Русе предлага изработка на 10 хиляди маски за многократна употреба. В същото време компания от Варна търси да закупи лични предпазни средства. Има и други обяви - счетоводна фирма предлага безприсъствено счетоводно обслужване, друга фирма - доставка на храна до дома и офиса, трета - транспорт на хора и стоки.Или пък бензиностанция в София търси да назначи касиери, търсят се такива и за магазини в столицата. Засега обаче обявите за работници са едва две. Предлагат се още системи за пречистване на въздуха, лабораторни стерилизатори и дори свежи обелени картофи.

Мария Минчева: Под всяка обява има бутон "свържи се" т.е. всеки, който проявява интерес към обявата се свързва директно с този, който я е публикувал и оттам нататък договарят условия, за да минимизираме щетите, бизнесът да помогне сам на себе си, да прояви своята солидарност.

За да няма фалшиви обяви и спам, администраторите на БСК одобряват всяка обява като преди това правят проверка на регистрирания. Освен това, независимо, че целта е запазването на работни места, фирмите трябва да знаят, че е необходимо съгласието на работниците преди да се предоставят техните данни на други работодатели.

Дата: 21.03.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 3494