24.03.2020

Като един от българските производители на етилов алкохол (спирт), основен компонент в състава на дезинфектантите (около 60%), „Захарни заводи“ Горна Оряховица дарява 10 000 литра денатуриран етилов алкохол на държавните болници МБАЛ „Свети Иван Рилски“ гр. Горна Оряховица и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ гр. Велико Търново.

Във връзка с ситуация в страната компанията е увеличила продажбите на етилов алкохол в България за сметка на намалените си  експортни продажби към производители на напитки. Само за месец март 2020 г. увеличението на продажбите на спирт за българския пазар е 60%.

Продажбите, целево са насочени към производители на медицински изделия, дезинфектанти и фирми, които използват денатуриран етилов алкохол за дезинфекция на помещения и апаратура към настоящия момент възлизат на над 700 хил.литра.

Макар една от съставките за производство на денатуриран спирт – денатуранти да не се произвеждат в България, от ръководството на „Захарни заводи“ АД  не очакват от това да възникнат проблеми, тъй като според тях Правителството може да вземе бързо решение за използването на хранителен спирт  за производство на дезинфектанти.

„За нас е изключително важно и мотивиращо, че в този тежък за страната ни момент имаме възможност да осигурим част от нужните суровини, както и да помогнем на нуждаещи се лечебни заведения. Използваме това съобщение и за да призовем  всички граждани към спокойствие. Вярваме, че в държавата ни работят достатъчно производители на етилов алкохол, които своевременно могат да осигурят нуждите на производителите на дезинфектанти.“, каза Георги Узунов, председател на Надзорния съвет на „Захарни заводи“ АД

По  експертна преценка на „Захарни заводи“ АД етиловият алкохол, необходим за обезпечаване на нуждите от дезинфектанти за страната, възлиза на около 1 000 000 л. месечно. В България има още поне 4 големи производители на етилов алкохол, освен „Захарни заводи“ АД. Общият технически капацитет на тези предприятия е около 360 000 литра за денонощие. Това означава, че за по-малко от 3 денонощия те могат да осигурят месечните потребности на страната от спирт за производство на дезинфектанти.

Компанията своевременно е подала информация към Правителството на Република България за наличните в компанията основни и спомагателни суровини и материали за производство на спирт.  Към момента, те са достатъчни за производство на етилов алкохол за период около 3 месеца, каквито би следвало да бъдат и възможностите на останалите предприятия. 

Дата: 24.03.2020

Източник: https://www.tbmagazine.net/

Прочетено: 3751