27.03.2020

Красен Кюркчиев, собственик на "Фикосота", за кампанията "Помогни сега!", която тръгна от Шумен и набира скорост в други градове, в партньорство с местните Стопански камари

"Здравей, България", Нова ТВ

Фирма изготви план „България на две скорости”, посветен на това как кризата да не убие предприемачите и бизнеса. В ефира на „Здравей, България” планът коментираха Красен Кюркчиев - собственик и управител на „Фикосота”, и Илина Лилова - главен оперативен директор на компанията.

„Мерките в нашата фирма започнаха, когато в Италия имаше 200 заразени. Тогава решихме, че ситуацията там ще стане много тежка. Започнахме с мерки на секундата. Организирахме дарителската кампания „Помогни сега” в Шумен, която излезе преди мерките на правителството. Тя е модел, подходящ за градове от мащаба на Шумен”, каза Кюркчиев. 

„Помогни сега“ в Шумен е модел, който е подходящ за градове от мащаба на Шумен, т.е. областни градове. Благодарение на г-н Радосвет Радев, председател на БСК, който мигновено прие идеята да се опитаме да направим това, което направихме в Шумен, нещата тръгнаха и в други градове, например, в Добрич. В кампанията в Шумен вече са набрани над 250 000 лв. Всичко е много прозрачност – всеки ден даваме отчет какво е получено и какво е похарчено, като всичко се решава от Кризисния щаб", каза още Красен Кюркчиев.

„Мислейки как да защитим фирмата, стигнахме до извода, че трябва да съхраним града. Това, което предлагаме е планът „България на две скорости”. Разделяме хората ма две групи – тези над 65 г. попадат в „защитената”, а другата включва активните хора до 65 г. Това е групата, която ние трябва да подпомогнем, за да продължи икономическата си активност”, обясни Илина Лилова.

„Стратегията за излизане от кризата е нещо, което обмисляхме дълго. Осъзнаваме, че е важно да защитим бизнеса си, но е по-важно да защитим града и държавата. Ние сме предприемачи и нашето съсловие е свикнало да гледа напред и да си представя бъдещето”, посочи Красен Кюркчиев. 

Повече за мерките гледайте във видеото. 

Дата: 27.03.2020

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 8018