31.03.2020

БСК стартира експресно анкетно проучване сред българските предприятия, целящо да установи доколко Постановлението на Министерския съвет № 55 от 20.03.2020 г. е приложимо, каква част от фирмите са склонни да се възползват от предоставената възможност и какви допълнителни мерки по отношение на персонала планират като противодействие на кризата.

Припомняме, че вчера Министерският съвет прие Постановление за изплащане на компенсации за запазване на заетостта в засегнатите от извънредното положение предприятия.

Предвижда се работодателите, които са спрели напълно или частично работа, или са в режим на намалено работно време, и вследствие на кризата са с над 20% спад в оборота (м. март 2019 г. спрямо м. март 2020 г.), да могат да кандидатстват за държавна субсидия в размер на 60% от брутното трудово възнаграждение на заетите. Останалите 40%, както и 100% от осигурителните вноски са за сметка на работодателя, който има ангажимент да запази заетостта на субсидираните работници за периода на субсидията.

Вижте повече по темата ТУК, както и на сайта на Агенцията по заетостта.

Очаква се публикуване на Постановлението в Държавен вестник.

Включете се в анкетата ни ТУК!

Дата: 31.03.2020

Източник: БСК

Прочетено: 5566