08.04.2020

Първата произведена кабина ще бъде дарена на столична болница, предложена от Националния оперативен щаб

Българската фирма „Спесима Инженеринг“ ООД, чийто собственик - Венцислав Славков, е член на Управителния съвет на БСК, разработи кабина за дезинфекция “Disinfecta”.

Кабината е оригинална разработка на „Спесима Инженеринг“ ООД, защитена със заявка за патент и търговска марка в Патентното ведомство на РБ, и отговаря на изискванията на СЕ за норми за безопасна работа. Конструкцията е модулна, лесна за транспорт и монтаж, а теглото е 130 кг. Управлението е интуитивно и не е необходимо специално обучение за работа с нея. 

Кабината е предназначена за дезинфекция на персонал, работещ в болници или други зони с висок риск за контаминиране, а също така и за предварителна дезинфекция на хора, работещи в зони, изискващи висока хигиена (например, в предприятия от хранитерно-вкусовата промиишленост).

Капацитетът на кабината е 1-2 души в минута, т.е. около 60-80 души на час.

„Спесима Инженеринг“ ООД е готова да стартира веднага производство на 50-60 кабини месечно, като вече произведеният прототип ще бъде дарен на столична болница, предложена от Националния оперативен щаб - ВМА, „Пирогов“ или Александровска болница. „Спесима“ се ангажира с транспорта, инсталирането, пускането в експлоатация и тестването на кабината с участие на специалист от фирмата.

Вижте видео: https://www.youtube.com/watch?v=KzCfReCaSuE&feature=youtu.be

_______________

Описание на кабината

Кабината представлява проходна конструкция от алуминиеви профили с поликарбонатни стени, монтирани върху основа с контейнер от неръждаема стомана за събиране на отработената течност, която се прехвърля в специален резервоар с помощта на помпа.

Кабината е снабдена с два вида специални дюзи за пръскане и пулверизация на дезинфектант. С помощта на „тъч скрийн“ дисплей може да се избира режима на работа на микропроцесорно управление и да се променя конфигурията на дюзите и времето им на работа.

Дюзите за струйно пръскане са 6 на брой, по 3 дюзи разположени вертикално от двете страни на камерата, и служат за обливане с дезинфектант на хора, защитени с непромокаеми облекла.

Вторият тип дюзи, 12 на брой, пулверизират дезинфектанта на „мъгла“ и обхващат обекта от всички страни. Пулверизацията е много фина и в този режим на работа на кабината могат да се дезинфектират хора и без специално защитно облекло.

След обработка с единия или другия тип дюзи с помощта на два вентилатора се издухва течността полепнала по облеклото на обекта.

И в двата случая е задължително използването на защитни очила и маска.

Кабината е оборудвана със светлинна сигнализация за начало и край на дезинфекцията.

Дезинфектантът се поставя в метална бутилка от неръждаема стомана с вместимост 25 литра, като в нея се поддържа налягане от 4-6 bar, което се осигурява от безмаслен компресор или бутилка сгъстен CO2.

При режим на дезинфекция на 1-2 души в минута, продължителността на работа с едно зареждане на дезинфектанта е около 1 час, т.е. възможно е да се обработят от 60 до 80 души.

_______________

За контакти:
Tел: 02 9739762; 0898770680
e-mail info@spesima.eu / www.spesima.eu

 

Дата: 08.04.2020

Източник: БСК

Прочетено: 12608