17.04.2020

Надя Синигерска-Бохорова, мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие в „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Г-жо Синигерска, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е сред отговорните компании в България, които дариха безвъзмездно средства за справяне с епидемията от COVID-19. Как централата се включи в кампанията за борба със заразата?
 
С тревога наблюдаваме развитието на епидемията от COVID-19 в целия свят. За съжаление това предизвикателство не подмина и България. Повече от месец страната ни се намира в ситуация на извънредно положение, хора са в критично състояние в болниците, бизнеси преустановиха дейността си. 
 
Колкото по-скоро този проблем намери ефективно решение, толкова по-бързо всички ние ще се завърнем към нормалния си професионален и личен начин на живот. Успехът обаче е обвързан със стабилна здравна система, обезпечена с необходимите условия за надеждна и безопасна работа. В ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ винаги сме вярвали, че успешният бизнес трябва да бъде и солидарен гражданин, да се грижи за общността, сред която работи. Затова решихме да се включим с дарение от 100 000 лева към фонд „Обединени срещу COVID-19“, чието начало беше поставено от Фондация „Америка за България“, Български дарителски форум, Американската търговска камара и Посолството на Съединените щати у нас.
 
За какво са предвидени средствата, можете ли да определяте как да бъдат изразходвани?
 
Дарените от компанията средства ще се използват основно за подпомагане на медиците в тяхната ежедневна дейност. Изрично сме посочили желанието си в какво да бъде инвестирана дарената сума. Тя ще бъде използвана за закупуването на медицинска апаратура, лабораторно оборудване, лабораторни материали и консумативи, лекарствени и химически препарати, предпазни средства, свързани с епидемиологичната обстановка в страната, както и за организацията на разпределението им на територията на България. 
 
За да бъде максимално ефикасно, разпределянето на средствата от Фонд „Обединени срещу COVID-19“, които до момента са над 850 000 лв., ще става в постоянна координация с Националния кризисен щаб, ръководен от генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, областните и общинските оперативни щабове за борба със заразата.
 
Дарението ви инициатива на глобалната компания „КонтурГлобал“ ли е или бе планирана на местно ниво?
 
„КонтурГлобал“ е международна енергийна компания, която оперира в 21 държави на три континента. Като част от глобалната компания сме съпричастни на това как заразата се отразява в различните страни – как влияе върху живота на хората и икономиката. Водена от принципите си да е винаги в подкрепа на местните общности, компанията преструктурира стратегията си за социални инвестиции за 2020 г. с цел по-ефективното подпомагане на държавите, в които работи, в тяхната борба с COVID-19, фокусирайки се  върху онези части на света, които са най-засегнати и в най-голям риск.  
 
ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е един от най-големите дарители в района на Стара Загора и Гълъбово. Как ще се отрази епидемията от COVID-19 на плановете ви за местната общност тази година? Успявате ли да влезете в крак с новите предизвикателства?
 
Неочакваното разпространение на пандемията наложи да променим в движение част от планираните ни инвестиции и проекти в програмата за корпоративна социална отговорност. Някои от плановете ни са отложени с оглед наложеното социално дистанциране, други преработваме така, че да сме максимално полезни на местната общност в тези непредвидени обстоятелства. 
 
Работим по много проекти, които пряко или косвено са свързани с борбата срещу COVID-19 и редица групи биха имали полза от тях. Заедно с Българската мрежа на Глобалния договор към ООН например, където сме активен член, обмисляме различни проекти с обществено-социална значимост. Сред тях има инициативи в полза на образованието и социалното подпомагане на групи в риск в настоящата специфична ситуация, включително работа с Българската хранителна Банка. 
 
Коментираме и инициативи в полза на безопасността, здравето и нормалния ритъм на живот на нашите служители и техните семейства. В тези трудни моменти на физическа изолация, вътрешната комуникация и подкрепа са от особено значение за всеки.  Предоставянето на ресурси и информация за култура, спорт, забавления, както и препоръки на СЗО за грижи за психичното здраве могат да са от помощ. Обмисляме и как да подкрепим българската култура в този труден момент – например да потърсим възможност за ангажирането на представители на културата и театралното изкуство в онлайн курсове или интерактивни представления. Надяваме се голяма част от заплануваните проекти да се осъществят, защото искрено вярваме, че мястото на отговорния бизнес и в тези кризисни моменти е до общностите, в които работи.

Дата: 17.04.2020

Източник: Dnes.bg

Прочетено: 2977