24.04.2020

Как да се гарантира здравето и безопасността на работниците, когато те се завърнат на работното си място? Този важен въпрос занимава много работодатели, като държавите от ЕС планират или извършват вече постепенно завръщане към работа след коронавируса. В отговор на това Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) публикува днес насоки относно завръщането на работа.

Комисарят на Европейския съюз за работни места и социални права Никола Шмит заяви: Днес повече от всякога е много ясно, че защитата и насърчаването на безопасността и здравето при работа са от първостепенно значение за работниците, дружествата, системите за социална закрила и цялото общество. Тези насоки дават отговор на практически въпроси, които си поставят работодателите, например как да сведат до минимум експозицията на коронавирус на работното място, как да актуализират оценката си на риска, как да се погрижат за работниците, които са били болни. Насоките ще помогнат на работодателите и предприятията при организирането на завръщането на работа и при предоставянето на практически съвети на служителите.

Комисията придава огромно значение на това да се гарантира, че работниците могат да се завърнат на работното място в безопасна и здравословна среда. Ето защо публикуваните днес насоки представляват съществен принос на ЕС през този важен период. Те също така съдържат връзки към национална информация за конкретни сектори и професии. Насоките обхващат няколко области:

  • оценка на риска и подходящи мерки
  • участие на работниците
  • полагане на грижи за работниците, които са били болни
  • планиране и обучение за бъдещето
  • поддържане на добра информираност
  • информация за сектори и професии

В насоките, изготвени от EU-OSHA в сътрудничество с Европейската комисия, също бе използван приноса на тристранния Консултативен комитет за безопасност и здраве на работното място и Комитета на старшите инспектори по труда. Те ще бъдат актуализирани редовно с надеждна информация според развитието на ситуацията.

Контекст

Пандемията от коронавирус показва изключителното значение на добрите мерки и условия за безопасност и здраве при работа във всички стопански отрасли.

Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) е информационната агенция на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд.

В началото на кризата, свързана с коронавируса, EU-OSHA вече публикува насоки за работните места. В тях беше събрана най-важната налична информация и съвети относно пандемията от коронавирус.

За повече информация

Насоки на ЕС „COVID-19: завръщане на работното място“

Относно Европейската агенция за безопасност и здраве при работа

Следете комисар Никола Шмит в Twitter

Абонирайте се за безплатния електронен бюлетин, посветен на заетостта, социалните въпроси и приобщаването, издаван от Европейската комисия.

PDF версия за печат

Дата: 24.04.2020

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 8135