29.04.2020

Започна отпускането на безлихвени кредити, гарантирани от държавата. Българската банка за развитие сключи договор с четири търговски банки за предоставянето на заемите. Те ще се отпускат на хора, които временно са останали без работа, които се самоосигуряват или са в неплатен отпуск. И фирмите имат възможност за кредитиране, за да спасят бизнеса си в тежката ситуация. "", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките.

Четири банки вече предлагат теглене на кредити за физически лица, още 8 се готвят да подпишат договори с банката за развичите. Идеята на мярката е да се насърчат и хората, и работодателите да преминат през този период, да се затвори финансовия дефицит и отново да се върнат на работа. Кредитът ще се изплаща с гратисен период, без лихва.

При отсрочването на кредити основното е да си редовен платец и да има максимум просрочие до 90 дни. Ако се попадне в тази хипотеза се получава възможност да отсрочиш задълженията си към банка по твоя преценка по потребителски или ипотечен кредит.

Само за 10 дни вече има над 25 000 разсрочени кредита. Броят на хората, които се възползват вече е същстествен, отбеляза Андронов.

Основната рамка е такава, каквато Банката за развитие е пожелала да бъде, подписвайки договор с нея банката се ангажира да ги спазва.

Освен българсикте мерки, оповестени от Банката за развитие, за фирмите има и възможности, свързани с европейски програми. Таки програви се готвят от Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд. Те ще бъдат предложени на бизнеса, за да получи ресурс точно в този момент, в който те имат нужда.

Банковият сектор почти навсякъде е стабилен, нашият не прави изключение. Той е успял да натрупа доста буфери и резерви през изминалите години. Банковата система може да поеме такъв труден период.

ВИДЕО

Дата: 29.04.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 1670