11.05.2020

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш. Те настояват за намаляване на ДДС-то за тях с 5% от 1 юли.

Ресторантьорите и хотелиерите продължават да искат и да отпадне рестрикцията да нямаш данъчни задължения за кандидастване по програмата 60/40. По късно през деня бяха обсъдени и мерките, при които може да започне туристическият сезон в България.

Окончателни решения за рестораньорите и хотелиерите ще се взмат утре в 09:00 ч. отново на среща при мининистър-председателя.

Тогава ще стане ясно с кои от предложенията на бранша се съгласява правителството.

Председателят на сдруженията на заведенията в България - Емил Коларов е категоричен, че най-големият проблем в бранша продължава да бъде ставката на ДДС-то. По думите му, ако и за заведенията няма диференцирана ставка, те няма да може да излезат от кризата, защото в момента заради мерките печалбите са минимални.

Най-голямото им притеснения сега е, че ако броят на зарезите с COVID-19 се покачи - заведенията отново ще трябва да затворят, а собсвениците вече са инвестирали средства в отварянето им.

Най-големи неясноти в момента има по отношение на туристическия сезон, защото в момента всички европейски държави решават именно въпросите свързани с туристически пътувния между държавите.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България: Доколото разбрахме днеска до 13 -ти юли се забранява влизане на туристи извън ЕС в Българаия, а доколко хората вътре в ЕС ще бъдат склонни да пътуват още е много спорно.

Атанас Димитров, зам.-председател на българската хотелиерска и рестораньорска асоциация: Нагласите по отношение на летния сезон са притеснителни, защото банките обявяват туризма за неперспективен отрасъл, имат затруднения с кредитирането. Ако вирусът утихне, разбира се, че ще има външни туристи.

Емил Коларов, председател на сдруженията за заведенията в България: Интересува ме какво ще се случи с тези колеги, които си отвориха градините, заредиха стока, назначиха си персоналите. Както ни затвориха от днеска за днеска, после така ни отвориха и сега като пак ни затворят и това ще бъде краят. Тоталният край ще бъде на целия бранш.

Хотелиерите смятат че вече са закъснели с подготовката за летния сезон и до две седмици трябва да има ясното какви ще бъдат условията, при които хотелите ще могат да посрещнат туристи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също проведе работна среща с представители на туристическия бранш. С обединение “Бъдеще за туризма“ тя обсъди предложението да се удължи до 12 месеца срокът за възстановяване на суми от туроператори заради неосъществени при кризата ваканции и почивки.

ВЖ. ВИДЕО

Дата: 11.05.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 4226