13.05.2020

Пандемията от коронавируса Covid-19 изцяло промени начина на живот и бизнеса. Милиони хора трябваше бързо да преминат в отдалечен режим на работа заради въведените мерки за социална дистанция, с които да се предотврати разпространението на вируса.

Много бизнеси не бяха готови за тази крачка, защото не знаят как да използват безопасно и ефективно и да се възползват от пълните възможности на различни cloud инструменти за отдалечена работа. Това значително увеличава риска тези компании да станат жертва на киберпрестъпления.

Уебинарът Cloud & cyber security, организиран от сп. Enterprise, даде отговори на всички тези въпроси, които вълнуват бизнеса и служителите в момента.

Иван Дудин, регионален директор "Продажби", Acronis, подчерта предизвикателствата пред дигитализацията и сигурността – бързият ръст на свързаните устройства, бързият ръст на трансферираните данни, увеличаването на киберпрестъпленията, продажбите на лични данни и други.

Цифровизацията вече е сред основните нужди, заедно с нуждата от храна, вода, подслон, коментира той.

Дудин подчерта, че традиционният бекъп вече не върши работа на фирмите, защото данните не са защитени. Данните трябва да бъдат достъпни отвсякъде и да са защитени, допълни той.

Иван Дудин посочи и основните различи между работата в офиса и вкъщи. Основното са устройствата – от дома се ползват устройства, които не са на корпорацията и не се управляват от системните администратори на корпорацията. Софтуерът може да е стар, необновен и да не се наблюдава за пробиви. Това води до по-лошо опазване на чувствителните данни.

Той препоръча на бизнеса да наблюдава системите си и да реагира бързо при атаки и да разследват какво се е случило, за да предотвратяват бъдещи инциденти.

Антон Пулийски, независим консултант по корпоративна информационна сигурност, посочи, че коронавирусната криза е показала, че хората имат нужда от допълнителна подготовка, за да дигитализират бизнес процесите. Работата от разстояние беше привилегия за по-опитните служители в България и рисковете не се забелязваха досега, когато коронавирусът катализира процесите, каза той.

Според него успоредно с процеса на интеграция на технологичните решения трябва да се информират хората каква точно е причината, поради която това се прави. Той подчерта да се обърне внимание на цялостния процес по дигитализация, както и на политиките в основата на процесите.

Даниела Димова, Maркетинг мениджър на TeamVision Bulgaria посочи, че е важно компаниите да се възползват макисмално и пълноценно от ресурса, с който разполагат – информацията, като я превърнат в основа на вземането на печеливши решения. Облачните приложения са тези, които помагат на бизнеса да бъде по-ефективен и да се справи с предизвикателството сигурност.

Росен Караиванов, Управител на TeamVision Bulgaria, допълни, че облачните решения премахват редица ограничения пред бизнеса и осигуряват много лесна връзка между различните бизнес решения и платформи на компаниите.

Никола Няголов, Директор технологии и операции, ITNL България, подчерта възможността за интеграция на облака и възможностите за скалируемост на интеграцията. Технологиите, с които се реализира интеграцията, са изпитани, компанията не трябва да обучава свои специалисти или да се бори сама с възможни проблеми, а да използва вече проверени технологии.

Михаил Матеев, член на Microsoft Regional Director Program, посочи, че ползването на нови услуги в контекста на облака е най-доброто решение, защото компанията не е нужно да мисли за изграждането на собствена инфраструктура. Ако се съблюдават добрите практики за сигурността, работата вкъщи е безпроблемна и това става най-добре с облачни услуги.

Слав Умленов, Мениджър партньорска мрежа Acronis, посочи, че е важно информацията на компаниите да има надеждно копие, което да е защитено и съхранено, за което има "златни" правила – вътрешно копие и външно, качено в облака. Облачните услуги могат да защитят информацията от всякакви атаки, подчерта той.

На уебинара бяха представени и две решения на Acronis – Acronis cyber backup 12.5 и Acronis files advanced.

Партньори на събитието:

  • Платинен партньор: Acronis
  • Златен партньор: Team Vision Bulgaria
  • Партньори: Българска стопанска камара, IAB Bulgaria, ИАНМСП, АmCham,EventsPro
  • Дигитални маркетинг партньори: Stellary, Etarget, Netpeak

Дата: 13.05.2020

Източник: сп. ENTERPRISE

Прочетено: 6916