10.07.2020

Структурата, устройството и дейността на предприятието, правомощията и задълженията на органите за управление се определят с правилник, който предстои да се приеме от Министерския съвет.

Без дебати парламентът прие създаването на Държавно предприятие "Държавна петролна компания", която ще управлява петролни бази и ще създаде верига от бензиностанции, на които да продава горива на "народни" цени. Днес депутатите гласуваха на второ четене нужните текстове в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Забавяне на създаването на компанията може да дойде от президента Румен Радев, който може да наложи вето на закона. При първата информация за новата държавна фирма президентът нарече начинанието "авантюра".

Според обявените намерения на правителството бъдещата държавна петролна компания ще има за цел да оптимизира управлението на задължителните резерви от горива и да предложи бензин, дизел и газ на "максимално ниски цени". Премиерът Борисов поясни, че целта е във времена на криза правителството да има инструмент за защита на населението и да не може никой да прави дъмпинг и да постави държавата на колене.

Според приетите текстове ДП "Държавна петролна компания" ще е юридическо лице със седалище София, не е търговско дружество, като не формира и не разпределя печалба. Държавната фирма обаче може да създава търговски дружества, чрез които ще управлява, поддържа, експлоатира изгражда на складови бази за съхранение на нефтопродукти и ще осъществява търговска дейност с алтернативни горива.

През търговските дружества ще се търси финансиране за строителството и експлоатацията на веригата от около 100 бензиностанции. Неотдавна министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че в дружествата може да имат участие и частни компании. Допустимо е и взимане на заеми.

Първите бензиностанции могат да се появят през март, като плановете са да се изграждат по големите пътища и в малки населени места. Цената на горивата на държавните бензиностанции ще се формира на търговски принцип, но като се обяснява защо е такава. "Сега какво наблюдаваме - падат цените на петрола, 14 дни горивата не мърдат, поскъпне петролът - още същия ден тръгват нагоре. Ролята на държавата ще е дава сигнали накъде върви пазарът", уточни Емил Караниколов в свое телевизионно интервю.

Наскоро от Българската петролна и газова асоциация обявиха, че в България има над 4500 бензиностанции. За сравнение беше посочено, че в Австрия има 2700 такива обекта, в Унгария 2100, а в Белгия 3100. Беше направена и сметката, че на милион население в България има най-много бензиностанции в Европа.

Структурата, устройството и дейността на предприятието, правомощията и задълженията на органите за управление се определят с правилник, който предстои да се приеме от Министерския съвет.

С поправките в закона двете петролни бази на Държавния резерв ще преминат под управление на новата петролна компания. Те ще бъдат лицензирани като данъчни складове и свободните им обеми ще може да бъдат ползвани от други търговци на горива "при недискриминационни условия". Ако се наложи, Държавната петролна компания ще изгради и нови складове, за да осигури достъп до данъчни складове на доставчиците на горива.

Така би трябвало да се елиминира монополът на "Лукойл", който в момента държи 80% от лицензираните складове за горива.

С преходните разпоредби се предлагат изменения на Закона за акцизите и данъчните складове, с които всички лицензирани складодържатели се задължават при наличие на свободен капацитет да приемат за съхранение горива при поискване от търговци. При неоснователен отказ ще може да бъдат налагани глоби, които са между 500 и 2000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 5000 лева при второ.

 

Дата: 10.07.2020

Източник: в. Дневник

Прочетено: 3358