23.09.2020

Не приемаме упреците на КТ „Подкрепа“, че секторът „лъже правителството“

 

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето възмущение от поредната атака срещу нашия бранш от представител на синдикат на КТ „Подкрепа“.

В сутрешния блок на БНТ госпожа Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ си позволи да обяви, че „с намаляването на ДДС за ресторантьорството, правителството възнагради един сектор, който очевидно лъже правителството“.

Такива гръмки обвинения са неприемливи за нас и бихме препоръчали на госпожа Григорова да се съсредоточи върху „сивите“ сектори, в които работи представляваната от нея организация.

Призвание на синдикатите би трябвало да е защитата на правата на работниците. Нека напомним, че единственият сектор в България, в който минималната работна заплата бе увеличена по време на кризата, е нашият - от 610 на 800 лв.

Това стана по наше предложение, защото служителите ни са от първостепенно значение за нас. За последните две години синдикатите успяха да вдигнат минималната работна заплата с 80 лв., а ние в най - тежкия период я вдигнахме със 190 лв.

Не можем да се съгласим и с твърдението на госпожа Григорова, че „основната цел на намаляването на ДДС би трябвало да е намаляването на цените. Нека да ги подпомагат с грантове, но не през данъчната система. Диференцирано ДДС е за облекчаване на хората, а не на бизнеса“.

За пореден път подчертаваме, че намаляването на ДДС е в подкрепа на бизнеса и то спаси от фалит почти половината от бранша ни. Директна подкрепа за персонала ни пък е мярката 60/40, която за нашия сектор е дори 80/20. Тези две мерки помогнаха на голяма част от развлекателния бизнес да оцелее и стотици хиляди служители да запазят работата си, а не да бъдат в тежест на социалната ни система.

Напомняме също, че в повечето държави от ЕС и във всички, които имат силен туризъм, ДДС за заведенията е намален като антикризисна мярка с цел спасяване на бизнеса. В Германия, например, ДДС за заведенията пък беше свален допълнително, независимо че беше по-нисък и преди това.

Апелираме към запазване на добрия тон на социалния диалог между работодатели и синдикати, тъй като общите ни усилия би следвало да са насочени към доброто развитие на целия сектор. Благодарим за подкрепата, която получихме от много други сектори в българската икономика.

Все пак всичко в държавата е взаимосвързано. България е туристическа страна и е нормално огромен брой от работещите да са заети именно в туризма и съпътстващите го сектори и те да получат помощ в този труден момент.

Имаме самочувствието, че предлагаме отличен продукт на много добри цени и не виждаме защо трябва да бъдем обект на атаки.

Не приемаме упреците, че сме „сив“ сектор, тъй като полагаме изключителни усилия за това не само да бъдем общност от коректни работодатели и коректни данъкоплатци, но и самите ние подкрепяме контролната дейност на държавата спрямо некоректни колеги, за да не сме обект на нелоялна конкуренция.

Дата: 23.09.2020

Източник: БСК

Прочетено: 1724