05.11.2020

Срещу текстовете гласуваха от левицата и ДПС. 

Депутатите от социалната и от бюджетната комисия в парламента приеха на първо четене закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Срещу текстовете гласуваха от левицата и ДПС. Проектът за нов бюджетен закон беше представен от заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

През следващата година е заложен рекорден трансфер към бюджета на общественото осигуряване от 6,2 млрд. лева заради недостиг на средства. Приходите по бюджета през следващата година се очаква да се увеличат с 744 млн. лева. и да надхвърлят 8 млрд. лева. В същото време разходите ще нараснат с 1,38 млрд. лева.

Основната причина за големия недостиг на средства по бюджета е увеличението на пенсиите, обясни Русинова. Така от 1 януари минималната пенсия се увеличава от 250 лева на 300 лева, а максималната от 1200 лева на 1440 лева.

Обезщетението за безработица ще бъде и догодина 12 лева като минимум на ден. Запазва се максималният осигурителен доход.

"Липсва яснота какво ще се случи с частните пенсионни фондове и какви са техните отношения с държавата. Моля да се обърне внимание на това. Освен всичко се замразява и майчинството на 380 лева месечно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Ние ще подкрепим бюджета, защото той е направен така, че да подпомогне хората с най-ниски доходи да преживеят до излизането на ваксината и стабилизирането на ситуацията", каза депутатът от Обединените патриоти Калин Поповски.

"Определям бюджета на ДОО като безразсъден, защото правителството раздава пари като за последно и на принципа след мен и потоп", обяви Георги Гьоков от БСП. Той изтъкна, че следващият бюджет не защитава най-уязвимите групи от обществото като пенсионерите, майките и безработните.

"Осигурителната тежест се увеличава, а мизерията остава. Ще внесем наши предложения между двете четения на закона", каза още Гьоков.

Дата: 05.11.2020

Източник: БНТ

Прочетено: 1168