19.11.2020

Депутатите подкрепиха ветото на президента върху текстове от Кодекса на търговското корабоплаване. Поправките допълват Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози и така инкриминират нерегламентирания превоз. Румен Радев оспори текстовете с мотива, че не са уточнени критериите, по които незаконният превоз се разграничава от т.нар. споделено пътуване.

В мотивите на президента се посочва още, че незаконният превоз се определя едновременно и като престъпление и като административно нарушение, като се дублират отговорности с различна тежест.

Според социалистите поправките са върнати напълно основателно от държавния глава, защото са несъстоятелни. Георги Свиленски настоя ветото да бъде подкрепено и да се направят адекватни промени:

„Заедно, всички да намерим правилния подход, да направим така, че наистина заловените нарушители да бъдат наказани. Наистина да не накажем хората, които извършват т.нар. споделено пътуване“.

„Обединени патриоти“ също настояха за прецизиране на текстовете и се съгласиха с държавния глава. Искрен Веселинов заяви:

„Ние ще се въздържим да подкрепим закона при това гласуване с надеждата, че влизайки на практика едно ново второ четене, текстовете ще се усъвършенстват, ще се даде гаранция за това, че споделеното пътуване няма да бъде преследвано от закона“.

От ГЕРБ заявиха, че промените решават сериозните проблеми с нерегламентирания превоз. Въпреки това, при гласуването, депутатите подкрепиха ветото и така оспорените текстове бяха върнати. 

Дата: 19.11.2020

Източник: БНР

Прочетено: 1144