26.11.2020

От Камарата оправдават и протестите срещу локдауна, тъй като страхът, че хората отново ще се наложи да се справят сами, надделява

Бизнесът води разпалени разговори с държавните власти, за да се подсигури оцеляването, както на работниците, така и на работодателите, след като официално от 27 ноември ще бъде наложена нова национална карантина. Мария Минчева от Българската стопанска камара (БСК) заяви в студиото на "Денят на живо с Наделина Анева", че "държавата разполага с нужните механизми, за да налага ограничения, но паралелно с това разполага и с такива, за да компенсира потърпевшите от тези крайни мери".

"Най-неотложен проблем е да се намери решение за ликвидността. Нашето виждане е, че тя може да намери решение чрез НАП, изчисляване на размера на безвъзмездната помощ, на която ще имат право фирмите, и директно предоставяне по сметките им. Отсрочване и разсрочване на всички публични задължения за периода, в който фирмите са затворени, са другата опция. Единият начин е да се дадат пари на фирмите, а другият е да не се задължават те", каза още зам.-председателят на БСК.

Минчева осъзнава, че е трудно да се намери балансът между ограниченията и компенсациите, но едното не бива да бъде за сметка на другото, тъй като животът и здравето на хората са най-важни, но прехраната им също е част от тази максима.

"Поднасят се мерки, които не са докрай обмислени, а след това се налага да се връщат назад и да се променят в движение. Всичко това води до една среда на недоверие и кара хората да не се съобразяват с тези мерки. Същото стана и със "зелените коридори", посочи с критика проблемите на държавните органи от началото на пандемията Мария Минчева.

Цялото интервю може да видите във видеото!

Дата: 26.11.2020

Източник: Канал 3

Прочетено: 2195