26.11.2020

Очакванията са БВП да бъде около 110 млрд. лв. или със спад между 5 и 10 млрд., заяви председателят на БСК в интервю за бТВ

бТВ, Тази сутрин, 26.11.2020 г.

България влиза в новата стопанска година със 117 млрд. лв. БВП за изтеклата 2019 г. – това са пакети с неясно съдържание. Очакванията са БВП да бъде около 110 млрд. лв. или спад между 5 и 10 милиарда. Това каза председателят на Българската стопанска камара пред "Тази сутрин".

Не е ясно и колко от предприятията ще оцелеят до тогава, с колко стопански субекта България ще влезе в 2021 г., обясни още Радев.

"Това трябва да е грижа не само на предприемачите, но и тази държава по някакъв начин трябва да разбере, че тези са стопанските субекти. Това е икономическата енергия на България, която ще има силата и мощта да върне милиардните заеми, които са теглени, защото септември месец завърши с милиард излишък, а по редактирания бюджет за 2020-а е позволен дефицит от 5 млрд. лв. Ние се намираме в точка, в която 6 млрд. лв. ще бъдат разходвани", каза още шефът на БСК.

Според него никаква част от 6-те млрд. лв. няма да се даде на бизнеса.

"Защото това, което установяваме, е, че представата на правителството е, че оперативните програми са напълно достатъчни за подкрепа на българския бизнес", каза Радев.

"Само че тях ги имаше и през 2018 г. и по-рано. Това е техният генезис. Те подпомагат работеща икономика, но не се отчита в момента кризата", добави още шефът на БСК.

Правителството обяви, че ще компенсира затворения бизнес. 50 млн. лв. ще бъдат разпределени между 50 000 души в неплатен отпуск. Според Радев тази мярка е добра, но ще засегне малко хора.

"Трудно се попълват документи, пишеш, доказваш с таблици спадове на обороти. В последните месеци това прави бизнесът ни. Излишна социална енергия е това. Държавата има система, през която да проследи тези неща – НАП", смята още Радев.

Той определи като ефективни мерките за ликвидна подкрепа на българските стопански субекти.

"В момента действащата мярка за ликвидно малки и микро предприятия на стойност около 225 милиона върви при кандидатстване на малко над 21 хиляди микро и малки компании. Чака се утре да завърши процедурата по отпускане на нови около 170 милиона, които са вече за малки и средни предприятия. Там помощта не е 3000-10 000, а 100 000 лв.", обясни Радосвет Радев.

По време на затваряне на държавата по мои изчисления бизнесът трябва да плати около 3 милиарда на данъчно-осигурителната система, добави още той.

Дата: 26.11.2020

Източник: bTV

Прочетено: 2286