30.11.2020

Европейската комисия прие ежегодния си Доклад за напредъка на действията в областта на климата в ЕС, в който се разглежда изпълнението на целите на ЕС във връзка с намаляването на емисиите на парникови газове през 2019 г. Емисиите на парникови газове в ЕС-27 са намалели с 3,7 % спрямо предходната година, докато БВП е отбелязал растеж с 1,5 %

Понастоящем емисиите са с 24 % по-ниски в сравнение с равнищата от 1990 г.Тази финансова подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми. 

Емисиите, обхванати от схемата за търговия с емисии (СТЕ на ЕС), отбелязаха най-голям спад през 2019 г., като намаляха с 9,1 %, или с около 152 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид, в сравнение с 2018 г. Това намаление се дължи основно на енергийния сектор, където емисиите са спаднали с близо 15 % в резултат главно на замяната на производството на електроенергия чрез изгаряне на въглища с производство на електроенергия от възобновяеми източници и газ. 

Разходите на ЕС като цяло за действия в областта на климата, финансиране на екологосъобразни технологии, внедряване на нови решения и международно сътрудничество, нараснаха през 2019 г. и ще се увеличат още повече в контекста на възстановяването на Европа от COVID-19.

Приходите от тръжни продажби в рамките на СТЕ на ЕС са все по-важен източник на финансиране в областта на климата. Общите приходи, получени от държавите членки, Обединеното кралство и държавите от ЕИП от тръжни продажби в периода между 2012 г. (началото на търговете в рамките на СТЕ на ЕС) и средата на 2020 г., бяха над 57 милиарда евро, като повече от половината бяха генерирани само през 2018 г. и 2019 г. През 2019 г. общите приходи от тръжни продажби надхвърлиха 14,1 милиарда евро. От тази обща сума 77 % ще бъдат използвани за цели, свързани с климата и енергетиката, което е със 7 процентни пункта повече от отчетената през 2018 г. стойност от 70 %. Освен това финансирането на все по-голям брой проекти на ЕС в областта на климата се извършва чрез осребряване на квоти за емисии в рамките на програмата NER 300Фонда за иновации и Модернизационния фонд.

Контекст

В Доклада за напредъка на действията в областта на климата, озаглавен „Начало на пътя към неутрална по отношение на климата Европа“, се описва напредъкът, постигнат от ЕС и неговите държави членки по отношение на намаляването на емисиите на парникови газове, и се представят отчетените данни относно последните резултати в рамките на политиката на ЕС в областта на климата. Докладът се изготвя от Генерална дирекция „Действия по климата“ на Европейската комисия въз основа на данни, предоставени от държавите членки съгласно Регламента относно механизъм за мониторинг на климата (Регламент № 525/2013).

За повече информация

 

 

Дата: 30.11.2020

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 5424