10.02.2021

Европейската комисия приветства днешния вот на Европейския парламент, който потвърди политическото споразумение относно Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост, постигнато през декември 2020 г. Той бележи важна стъпка към предоставянето на 672,5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства на държавите членки в подкрепа на реформите и инвестициите.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е основният инструмент на NextGenerationEU — плана на ЕС, който ще ни позволи да излезем по-силни от пандемията от COVID-19. Той ще играе решаваща роля за подпомагане на Европа да се възстанови от икономическото и социалното въздействие на пандемията и ще спомогне за повишаване на устойчивостта на икономиките и обществата в ЕС и за гарантиране на екологичния и цифровия преход.

Одобрението на Европейския парламент прави възможно влизането в сила на Механизма за възстановяване и устойчивост през втората половина на февруари. След това държавите членки ще могат официално да представят своите национални планове за възстановяване и устойчивост, които ще бъдат оценени от Комисията и приети от Съвета. В плановете за възстановяване и устойчивост се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които ще бъдат подкрепени от Механизма за възстановяване и устойчивост. Комисията вече провежда интензивен диалог с всички държави членки относно изготвянето на тези планове.

Подробности ще откриете в съобщението тук.

За повече информация

Дата: 10.02.2021

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 5989