12.02.2021

Днес Европейската комисия представи насоки относно прилагането на т.нар. принцип за ненанасяне на значителни вреди на околната среда при инвестирането на средства от Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост.

Механизмът е водещият инструмент в основата на NextGenerationEU, който ще предостави 672.5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите в държавите членки. 

Улесняването на екологичния преход е главна цел на Механизма за възстановяване и устойчивост. Разпоредбите за ненанасяне на значителни вреди са ключов инструмент за това заедно с изискването най-малко 37 % от разходите за инвестиции и реформи, съдържащи се във всеки национален план за възстановяване и устойчивост на държавите членки, да бъдат в подкрепа на целите в областта на климата. Спазването на принципа за ненанасяне на значителни вреди е предварително условие за одобряването на националните плановете от Комисията и Съвета, което е определено в Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост. 

Представянето на настоящите насоки идва, след като Европейският парламент одобри Механизма за възстановяване и устойчивост по-рано тази седмица. Председателят Урсула фон дер Лайен участва в церемония по подписването на регламента тази сутрин заедно с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и министър-председателя Антониу Коща от името на Португалското ротационно председателство на Съвета на ЕС. 

Пълният текст на изявлението на председателя Урсула фон дер Лайен е публикуван тук. 

Насоките и приложенията към тях също са достъпни онлайн.

Дата: 12.02.2021

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 4033