16.02.2021

Жанет Найденова, председател на БЕА, в тв. Bloomberg

Миналата година беше преломна за електронната търговия, като средния ръст при нея е 9%. Това заяви Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА), в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Трябва да знаем, че имаме спад на БВП от около 5%, а основният параметър, с който ние отчитаме развитието е съотношението на обема на електронната търговия към БВП“, поясни Найденова.

„Наблюдаваме увеличение на дела на електронната търговия в общата икономика на страната. За 2019 г. съотношението е около 1, 53, а за 2020 г., то вече е 1, 73.“

Гостът заяви, че в някои сегменти е отчетен 100% ръст.

„Над 100% нарасна продажбата на хранителни продукти онлайн. Дълги години супермаркетите инвестираха в инфраструктура, в човешки ресурси, в логистика. Пандемията показа, че това са били необходимите стъпки, за да могат сега да посрещнат завишеното търсене“.

По думите на Найденова се е увеличил и процентът на хората, които предлагат фрийланс услуги.

През 2021 г. БЕА очаква тенденциите от 2020 г. да продължат.

„Очакваме да бъде годината на FMCG (бел. р. бизнеса с бързооборотни стоки) сектора онлайн, тъй като той бележи 100% ръст през предходната година. Също така през 2021 г. голяма част от онлайн търговците ще имплементират иновации в своите онлайн магазини, като например изкуствен интелект, персонализация и ще работят за подобряване на потребителското преживяване“, коментира Найденова.

Според нея все повече хора от поколението на милениалите ще се обръщат към брандове, които предлагат стоки и услуги, щадящи природата и околната среда.

Целия разговор вижте във видеото.

Дата: 16.02.2021

Източник: Bloomberg

Прочетено: 5783