15.03.2021

Няма готовност антикризисните помощи за фирмите и работещите да получат трайна законодателна регламентация. Това стана ясно на днешната тристранна среща на правителството, работодателите и синдикатите. Те обсъдиха проектопостановлението, според което мярката за запазване на заетостта, известна като „60 на 40“, да бъде удължена до 31 май, а до 30 юни държавата да подпомага пуснати в неплатен отпуск от затворените заради Covid пандемията сектори.

Удължаването и на двете мерки срещна принципната подкрепа на синдикатите и бизнеса с аргумента, че е наложително да продължи помощта от държавата за запазване на заетостта в засегнатите от коронакризата предприятия.

И работодателите, и синдикатите обаче припомниха очакванията си от 1 април да има трайна законодателна регламентация на помощта за фирмите и работещите в кризи като днешната, което не се случи.

Средствата по мярката 60/40 да бъдат изплащани само на компании, които изпитват затруднения в момента на кандидатстването, смятат Конфедерацията на труда „Подкрепа“. Икономическият експерт на синдиката Ваня Григорова коментира за „Хоризонт“: „Има едни фирми, които се възползват от всички модификации на мярката 60/40, но други нямат достъп до нея и част от причините за това е, че тези средства се отпускат на фирми, които са изпитвали затруднения в миналото“. Що се отнася до мярката „Запази ме“ Григорова коментира, че предлаганите от правителството промени по същество единствено удължават срока на прилагането на мярката и продължителността на получаване на компенсациите от един работещ.  

Позицията на Българската стопанска камара е, че трябва да бъдат удължени мерките за запазване на заетостта. Заместник-председателят на работодателската организация Мария Минчева обаче припомни очакванията на бизнеса и на синдикатите да бъдат представени още през януари тази година за обсъждане със социалните партньори изменения в Кодекса на труда, позволяващи трайна уредба на въпроса за задълженията на работодателите при т. нар. „преустановяване на работа“, както и правото на обезщетение на работещите. „И след месеците май и юни, както са предвидени към настоящия момент“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Дата: 15.03.2021

Източник: БНР

Прочетено: 4027