18.03.2021

Заповедта с точните ограничения трябва да бъде обявена по-късно днес.

Затварят се ресторанти, фитнесимолове, големи търговски магазини, училища и детски градини

Здравният министър проф. Костадин Ангелов предлага нови ограничителни мерки от понеделник, които да бъдат в сила за срок от 10 дни. Това обяви той днес на редовния си брифинг. Предлаганите мерки са следните:

- Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене. Допускат се само доставки. Хотелиерите трябва да организират изхранване на гостите си по стаите, т.е. затварят се и ресторантите към хотелите;

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина;

- Преустановяват се посещенията в търговски обекти с площ над 300 кв. м. Изключение се допуска за обектите, предлагащи хранителни стоки;

- Преустановяват се посещенията в търговски обекти тип мол и други търговски центрове, състоящи се от една или повече сгради;

- Преустановяват се конгресните мероприятия;

- Преустановяват се посещенията на фитнес центрове и самостоятелни басейни;

- Преустановяват се културните мероприятия;

- Не се допуска организирането на събирания от частен характер с присъствие на повече от 15 човека;

- Всички спортни мероприятия се провеждат без публика;

- Преустановяват се екскурзиите и груповите пътувания и посещения на туристически обекти;

- Забраняват се масовите мероприятия на открито като събори и др.;

- На пазарите се осигурява еднопосочно движение и метър и половина разстояние между посетителите;

- Преустановяват се присъствените учебни занятия, практики, дуална система на обучение и др.;

- Преустановяват се присъствените занятия във висшите учебни заведения;

- Преустановяват се занятията в учебни школи, езикови центрове и др.;

- Преустановяват се посещенията в детските заведения и други детски клубове.

Заповедта с точните ограничения трябва да бъде обявена по-късно днес. Министърът категорично не се съгласи да ги нарича локдаун, тъй като нашите мерки били много далеч от тези в другите страни, където има вечерен час и пр.

Затварянето на училищата за 10 дни от 22 март на практика означава, че учениците трябва да се върнат само за 2 дни на 1 и 2 април в училище, след което от 3 април излизат в пролетна ваканция до 11 април. Специално за София кметът Йорданка Фандъкова каза, че ще предложи да се удължи с тези два дни неприсъственото обучение за улеснение на децата и родителите.

"Може би изглеждаме непоследователни и странно в очите на хората, които са разделени от посланията на псевдоексперти. Но науката ни казва да не се страхуваме и да следваме закономерностите", обърна се към хората здравният министър. Министърът увери, че всички решения се основават на науката. "Няма правилна рецепта, която да дава животоспасяващо лекарство на нито един народ по света", каза Ангелов. "Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен и ни изненадва", смята той.

"Много е рано за оценки дали сме сгрешили някъде дотук или винаги сме били прави. Но винаги в основата на всяко наше решение е стояла грижата за всеки един човек, винаги сме го пречупвали през Хипократовата клетва", каза министърът. "Дали е рано, дали е късно - считаме, че сега е моментът за мерки и ги налагаме", обясни той на въпрос закъсняхме ли.

"Няма да си позволя да бъда човек, който предсказва бъдещето. Когато дойде моментът за изтичането на този период, ще вземем ясни решения, които да бъдат коментирани пред вас. В момента наблюдаваме нещо, което е различно отпреди - пациентите влизат и излизат от болниците по-бързо. 10-дневният период е минималният, който слагаме, за да видим има ли резултат. Нека да не подхождаме песимистично, нека хората бъдат спокойни", коментира министърът на въпрос защо е избран точно 10-дневен период. "Знаем какво да направим и знаем как да го направим, и сме го доказвали много пъти досега", твърди Ангелов.

"Недостиг на легла в страната няма, заети са 7800 легла от над 40 000. Имаме усещане за повишен натиск към определени лечебни заведения, но към момента той се преодолява", категоричен е министърът.

ДАННИТЕ

За изминалите 14 дни заболяемостта в страната е 483 нови случая на 100 000, което ни отрежда 9-о място в ЕС. На четвърто място сме по смъртност в ЕС сред 30 страни с 11 на 100 000. Мина времето на цветните карти, обобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална, заяви Кунчев въпреки постигането на тези предни позиции. Със 124% се покачи смъртността за 2 седмици, допълни шефът на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

ВАКСИНИ

Масовата ваксинация ще бъде възобновена, когато Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се произнесе за безопасността на ваксината на "АстраЗенека". Ако се стигне дотам употребата на тази ваксина да се прекрати, със сигурност ЕМА ще вземе решение по този въпрос или ще ползваме препоръката на нашите власти, каза министърът. Той увери, че с възобновяването на масовата ваксинация записаните часове в е-регистъра ще бъде бъдат автоматично презаверени за нов ден и час.

На въпрос има ли данни дали масовата ваксинация е довела до повече заразени заради чакането по опашки, министърът заяви, че всички по света правим едно и също. Това обаче не е съвсем така - българският модел на хаотично ваксиниране, в който хора бяха разигравани по опашки по няколко дни, не е прилаган никъде.

Дата: 18.03.2021

Източник: в. СЕГА

Прочетено: 4100