18.03.2021

Бизнесът ще бъде подкрепен по отношение на десетте дни, в които ще има нови противоепидемични мерки, обяви икономическият министър Лъчезар Борисов. Предприемаме светкавични мерки по отношение на всички заинтересовани страни, в рамките на диалог, съгласуваност и консенсус, посочи той.

„Подкрепата ще бъде предоставена на всички сектори, засегнати от новата заповед на здравния министър”, поясни Борисов.

Продължават мерките 60/40, 80/20, „Запази ме“ и 75/0. Министърът съобщи, че са отделени средства и през тези десет дни засегнатите компании, които имат проблем с фиксираните разходи, ще получат подкрепа по аналогична на процедурата през НАП и оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", като фирмите ще могат да кандидатства в периода, преди да е получена нотификацията от ЕК.

Лъчезар Борисов напомни, че вече приключи кандидатстването по процедурата по оперативната програма за "Големите - малки компании" с оборот над 500 000 лева, по която фирмите ще получат до 50 000 лева. Заедно с бизнеса се разработват и нови мерки. Продължават мерките през ББР за физически лица и бизнеса, както и през Фонда на фондовете. Мерките на социалното министерство също остават активни, допълни министърът.

„Трябва да работим заедно. Днес НОЩ взе решение за противоепидемични мерки в интерес на здравето на хората. Направихме консенсус и всички работим заедно, за да отговорим на нуждите на бизнеса. Предприемаме незабавни мерки в координация с всички заинтересовани страни“, каза министър Борисов. 

„Важен е балансът и е важно да мислим за здравето на хората”, коментира той.

 

Дата: 18.03.2021

Източник: dnews.bg

Прочетено: 5733