25.03.2021

Илия Левков, председател националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg tv

_____________

България изостава драстично със станциите за електромобили. Това заяви Илия Левков, председател националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“ в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Инициативите на градовете в България са силно закъснели. Вече 12 години работим в индустрията за електромобилите. Броят им, обаче, остава малък в сравнение с другите европейски страни“.

"С нарастването на броя на електромобилите ще се увеличава натиска върху изграждането на нова инфраструктура. В момента има около 300-350 зелени станции в България", добави още Левков.

От думите на госта стана ясно, че общините са активната страна във финансирането на изграждането на станции за зареждане.

"Вие си купувате електромобил, а общината ви предоставя място, като дори инвестира в изграждането на зелената станция. В България този процес трябваше да премине през законодателни промени".

Бургас е с потенциал да се превърне в първия смарт град в България. Градът по нищо не отстъпва на испанския град Билбао, който е добър пример за иновативност, обясни гостът. 

"Бургас има абсолютно същите географски плюсове като испанския крайбрежен град. Липсва му само река. Но пък има летище и градски транспорт, който постоянно се обновява. Въпреки това има още много неща да се случат, за да се постигната същите резултати като в Билбао“.

"Участваме с наши партньори от испанския град Билбао в проекта Смарт сити клъстер. Инициатива ни даде възможност да видим нещата, които са постигнати в Билбао. Градът е бил много мръсен преди години, а в момента има невероятен парк,а в града може да видите всички видове транспорт – има летище, тролейбуси. Няма никакви задръствания и колите се движат с 30 км/ч.", каза Илия Левков.

Целия разговор може да видите във видеото.

Дата: 25.03.2021

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 6516