22.04.2021

С видеоконферентна среща на тема „20 години Закон за Икономическия и социален съвет на Република България – равносметка и перспективи“ бе отбелязана 20 годишнината от приемането и обнародването на този закон, който поставя началото на диалога с организираното гражданско общество у нас.

В срещата участваха, освен членовете на ИСС, общественици, които имат принос в създаването на закона. Сред тях бяха Иван Нейков – министър на труда и социалната политика (1997 – 2001г.), Светлана Дянкова - председател на Комисията по социална политика в 38 – то НС,   членовете на работната група по подготовка на Закона за ИСС Чавдар Христов, Владимир Бояджиев, Валентина Зартова, Емил Мирославов, както и първият председател на ИСС проф. Лалко Дулевски (2003 – 2020 г.).

Икономическият и социален съвет (ИСС) е “гражданският парламент” на България. Той обединява различни организации на гражданското общество у нас с общи интереси. От самото си създаване съветът е мостът между гражданите и властта Това е “консултативен орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и социалното развитие” - така приетият от Народното събрание през април 2001 г. Закон за Икономическия и социален съвет регламентира неговия статут.

По време на дискусията председателят на ИСС Зорница Русинова заяви, че идеята на форума е не само да се върнем 20 години назад и да направим равносметка на свършеното до момента, но и да се очертаят перспективите и възможностите за по-силната роля и значимост на съвета като консултативен орган.

Пламен Димитров заместник-председател на ИСС припомни историята и пътя на създаването на закона. Димитров ясно очерта разликите между гражданския и социалния диалог, които според него трябва да работят съвместно и независимо един от друг.

Иван Нейков един от създателите на закона заяви, че преди 20 години никак не е било лесно да бъдат убедени изпълнителната и законодателна власт в необходимостта от създаването на ИСС. Нейков определи сегашния момент като крайно подходящ, предвид новия парламент, за да бъде засилена ролята на ИСС, една от които той определи като „просветителска.“

Поздравителен адрес към участниците във форума изпрати председателят на 45-тото Народно Събрание Ива Митева.

В дискусията за равносметката и перспективите за ИСС всички се обединиха около заключението, че законът и практическото му приложение е дал възможност ИСС да се утвърди като орган, който изразява волята на организираното гражданско общество. За изминалите години ИСС е приел 130 акта – становища, резолюции и анализи, с които е изпълнявал функциите си на консултативен орган, подчерта председателят на ИСС Зорница Русинова. Тя отбеляза също така, че законът е създал модерна европейска институция, която вече е добре позната и на европейските институции.

Законът е добре работещ, устойчив, но трябва да се потърси по-добър баланс между възлагането на теми за изразяване на позиции от страна на ИСС и възприемането на тези позиции от страна на институциите на държавната власт, констатираха от ИСС. Да се повиши ролята на ИСС в процеса на вземане на управленски решения означава да се повиши нивото и качеството на демократизацията на обществото, заключиха участниците в дискусията.

Председателят на ИСС Зорница Русинова награди за принос за създаване и прилагане на Закона за ИСС със специални грамоти Председателят на ИСС Зорница Русинова връчи символично благодарствени грамоти на Иван Нейков, Пламен Димитров, Светлана Дянкова, Лазар Лазаров, Лалко Дулевски, Константин Тренчев, Владимир Бояджиев, Чавдар Христов, Емил Мирославов Валентина Зартова, Румяна Георгиева, Димитър Манолов и Александър Загоров.

Дата: 22.04.2021

Източник: ИСС

Прочетено: 1803