16.05.2021

бТВ Новините, 16 май 2021 г.

Пандемията направи работата от вкъщи неразделна част от бизнеса у нас. Това показва анкета на Стопанската камара и Асоциацията за управление на хора сред 180 дружества. Преди първия локдаун от вкъщи са работили 28% от хората, и то – главно в ИТ сферата. Двойно повече са работодателите въвели изцяло дистанционна форма след въвеждане на ограниченията. Половината от тях ще продължат тези практики и след мерките.

Най-често във фирмите работят дистанционно администрацията, ръководството и маркетинговите отдели, следвани от счетоводителите и ИТ специалистите.

Пандемията не само изненада българския бизнес, но и го затвори вкъщи. Всичко се промени за една нощ – от работа в офис до изцяло дигитални процеси.

Юлиан Софрониев е собственик на четири компании, три от които са в застрахователната сфера. Заради ограниченията въвежда метода 50:50. „Екипите ни са разделени – половината работят вкъщи, половината работят в офиса, което се отразява прекрасно на бизнеса, не страдаме, няма проблем, няма загуби, удобно е за голегите, удобно е за нашите клиенти“, казва той.

Всяка трета компания е имала проблем да регламентира дистанционния работен процес и да осигури техника на служителите си. Следват липсата на контрол и осигуряването на безопасни условия на труд. Но има и много плюсове за работодателите, като по-малко режийни разходи, например.

Не така стоят нещата обаче при четвъртата фирма на Юлиан, макар да е една от най-високотехнологичните у нас. „Там работим с развойна дейност, имаме проектни менидсжъри, много обекти, възможността там екипът да работи иотвкъщи граничи с невъзможното“, обяснява той.

Именно лошото екипно взаимодействие посочват най-много от компаниите като недостатък. 28 на сто смятат, че вкъщи качеството намалява и не сме продуктивни. Но половината от анкетираните твърдят обратното – домашната среда помага.

Появиха се твърдения, че работниците работят повече, появиха се въпроси дали имат право на отпуска, на обедна почивка и т.н.“, споделя Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

Вижте повече във видеото! 

Дата: 16.05.2021

Източник: bTV

Прочетено: 4139