14.06.2021

БНТ, Денят започва, 14.06.2021 г.

Здравна криза и икономическата криза започват да затихват, синусуидата на политическата криза, обаче, е във възходящо движение. От тази гледна точка оценката на ситуацията в икономиката е проста - още в края на март и в края на май приключиха голяма част от мерките и сега, в края на юни, приключва една от най-старите и полезни мерки - "Запази ме". Такова обобщение направи в студиото на "Денят започва" Радосвет Радев от Българска стопанска камара (БСК).

По думите му "вече са видими симптоми на икономическо оживяване".

"Усилията, които правим заедно със социалните партньори, са да артикулираме ясно в комуникацията си с администрацията, че мерките не трябва да се спират. Могат да бъдат видоизменени, да се редизайнват, но в никакъв случай не трябва да се отменят, защото все още и стопанските обекти, и заетостта в България страдат от здравната криза", допълни той.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров - също гост в предаването,   икономиката е била "ударена асиметрично от началото на кризата".

"Имаше сектори, които пострадаха малко, и те започнаха да се възстановяват. През това тримесечие тези сектори върнаха нивата от преди началото на 2020 година. Някои от тях даже са над нивата от 2019 година и по продажби, и по реализации, и по заетост и доходи. Заплатите продължават да растат, ако някъде намаляват - това е в някои сектори, които са ударени, като туризма, транспорта, ресторантьорството, преработващата промишленост. Там има нужда от допълнителна подкрепа", поясни той.

Около 300 000 работни места са запазени благодарение на мярката 60:40, подчерта Димитров.

Какво още коментираха гостите в предаването вижте във видеото.

Дата: 14.06.2021

Източник: БНТ

Прочетено: 2936