17.06.2021

Международната конференция на труда прие Глобален призив за действие, в който се очертават мерки за създаване на фокусирано върху човека възстановяване от пандемията и избягване на дългосрочните белези на икономиките и обществата

Делегати от 181 държави, представляващи правителствата, работниците и работодателите на Международната конференция на труда (ILC), приеха единодушно Глобален призив за действие за човешко-центрирано възстановяване на COVID-19, което дава приоритет на създаването на достойни работни места за всички и се занимава с неравенствата, причинени от кризата.

Глобалният призив за действие за ориентирано към човека възстановяване очертава изчерпателна програма. Той ангажира страните да гарантират, че тяхното икономическо и социално възстановяване от кризата е „напълно приобщаващо, устойчиво и устойчиво“.

Споразумението включва два набора договорени действия. Първият обхваща мерки, които трябва да се предприемат от националните правителства и техните „работодатели и профсъюзни, социални партньори“, за да се постигне богато възстановяване на работното място, което значително укрепва работниците и социалната защита и подкрепя устойчиви предприятия.

Вторият набор от действия обхваща международното сътрудничество и ролята на многостранните институции, включително МОТ, с цел повишаване на нивото и съгласуваността на тяхната подкрепа за националните стратегии за възстановяване на пандемията, ориентирана към човека.

„Ако не се обърнем специално към неравенствата, които са се задълбочили по време на тази криза, съществува съвсем реален риск икономическите и социалните последици да причинят дългосрочни белези.“

Гай Райдър, генерален директор на МОТ

Той призовава МОТ - със своя мандат за социална справедливост и достоен труд - да играе ръководна роля и да използва всички средства за действие в подкрепа на разработването и прилагането на стратегии за възстановяване, които не оставят никой зад себе си, включително чрез засилване на сътрудничеството с други институции на многостранната система.

Призивът за действие се основава на Декларацията на МОТ за стогодишнината за бъдещето на труда, приета на ILC 2019. Поканата предоставя път за ускоряване на практическото прилагане на Декларацията чрез усъвършенствани политики и инвестиции, които подкрепят широкообхватно, пълно приобщаване възстановяване. Той също така призовава за спешни, координирани действия в свързани области, включително международно сътрудничество и солидарност, за да се осигури глобален и равен достъп до ваксини, лечения и превантивни мерки.

Генералният директор на МОТ Гай Райдър приветства споразумението: „Създаването на възстановяване, което да е приобщаващо, устойчиво и устойчиво, трябва да се превърне в основен приоритет на публичната политика. Тази резолюция предоставя ясен и изчерпателен път напред, който ще позволи на страните да превърнат моралния и политически стремеж да не оставят никого в конкретни действия. "

Той добави: „Ефективността и устойчивостта на възстановяването от COVID-19 ще зависи в голяма степен от това доколко е широкообхватно и социално приобщаващо. Освен ако не се обърнем специално към неравенствата, които са се задълбочили по време на тази криза, съществува много реален риск икономическите и социалните последици да причинят дългосрочни белези, особено за непропорционално засегнати групи като млади хора и жени, както и за малките и микропредприятията, които осигуряват по-голямата част от заетостта в света. "

На специално заседание на ILC, преди да приемат призива за действие, делегатите взеха участие в първия ден от двудневната среща на върха World of Work: Глобална акция за човешки центриран отговор на COVID-19. На срещата бяха обсъдени ефектите от пандемията на COVID-19 върху пазарите на труда и стратегиите за възстановяване, които насърчават социалната справедливост и достойния труд.

На срещата на върха бяха изслушани и видео съобщения от ключови световни лидери, включително Папа Франциск; Президентът на Южна Корея - Мун Дже Ин; Португалският министър-председател - Антонио Коста, и американският президент Джо Байдън.

_________

Представител на българските работодатели на тазгодишната Конференция на МОТ беше Ивелин Желязков (АИКБ), а негов заместник - Мария Минчева (зам.-председател на БСК), която ще бъде представител на работодателите по време на Конференцията през 2022 г.

Дата: 17.06.2021

Източник: ilo.org

Прочетено: 5446