24.06.2021

Безпроблемното функциониране на българската енергийна система и защитата на интересите на всички заинтересовани страни са ключовите теми, които премиерът Стефан Янев постави в началото на днешната му среща с представители на БФИЕК и работодателски организации. Министър-председателят изтъкна, че служебното правителство е инициатор на поредица от разговори, чийто фокус е именно българската енергетика и работата на тази система в рамките на общоевропейския енергиен пазар. Акцент в дискусията днес в Министерския съвет бяха проблемите в енергетиката и по-конкретно в ТЕЦ „Марица Изток 2“.

„Търсим баланс, търсим възможности, провеждайки серия от срещи, да намерим пресечната точка на интересите, така че едновременно потребителите да бъдат осигурени и задоволени от гледна точка на цена-качество, а също така и енергийната система да работи функционално, без напрежение и без проблеми“, заяви премиерът Стефан Янев. Министър-председателят изрази увереност, че в хода на поредицата от дискусии ще бъдат намерени решения, които да удовлетворяват всички.

В рамките на срещата представителите на работодателските организации и на индустриалните енергийни консуматори изразиха безпокойството си от липсата на енергийна стратегия и от несправедливото и лишено от пазарна логика по думите им подпомагане от страна на държавата на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн.

_____

От страна на БСК в срещата участва Добри Митрев, главен секретар.

 

Дата: 24.06.2021

Източник: Министерски съвет

Прочетено: 6970