28.07.2021

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ 

ДО ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ  

 

ПОЗИЦИЯ

на

НАЦИОНАЛНАТА БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКА МОБИЛНОСТ – ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР ЕЛЕКТРОМОБИЛИ (ИКЕМ)

 

ОТНОСНО:   РАЗВИТИЕТО НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА В БЪЛГАРИЯ 


Уважаеми дами и господа Народни Представители, 

ИКЕМ е първата браншова организация за електрическа мобилност в България, създадена през 2009 година. В организацията членуват 65 бизнес компании, организации, университети, професионални училища и др. Официалните партньори на ИКЕМ са 74 организации, 16 от тях са български общини.

Членове на ИКЕМ са АЕЦ КОЗЛОДУЙ ЕАД – Козлодуй и АЕЦ КОЗЛОДУЙ - НОВИ МОЩНОСТИ ЕАД – Козлодуй.

ИКЕМ застава зад резултатите напървия проведен национален референдум през 2013 г., в който над 61% от българските граждани изразиха подкрепа за развитието на ядрената енергетика в България.АЕЦ „Козлодуй“ вече над 45 години е водещ производител на чиста и надеждна електроенергия, която осигурява не само енергийната сигурност на Република България, но и създава висока добавена стойност за икономиката. АЕЦ „Козлодуй“ произвежда над 71% от нискоемисионната електроенергия, което дава водеща позиция на ядрената енергетика при изпълнението на амбициозните планове на Европейския съюз за преход към енергетика с нулеви емисии. Ние разчитаме, че работата на АЕЦ „Козлодуй“ и неговото бъдещо развитие, са неделима част от стратегическата посока на развитие на електрическата мобилност в България, като гаранция за устойчиво производство на електрическа енергия.

ИКЕМ настоява за сериозен подход при дебатите в Народното събрание и се надяваме на отговорно отношение към развитието на българската ядрена енергетика!

Дата: 28.07.2021

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 3153