13.08.2021

Коментар на Щерьо Ножаров и Ваня Григорова

Актуализацията на държавния бюджет е в задънена улица. Промяната на приходите и разходите, с които да бъде гарантирано, че бизнесът ще продължи да получава компенсации заради коронакризата, а пенсионерите ще могат да се радват на 50 лева добавка, изглежда не е приоритет на 46-ия парламент. Парламентът работи, но няма комисии и предложния за актуализация на бюджета. Служебният финансов министър Асен Василев предупреди, че ако държавният бюджет не бъде спешно актуализиран от парламента, служебното правителство ще започне да харчи от заложения буфер от 398 милиона лева.

"Още преди предходните избори поискахме да бъде направена такава актуализация, тъй като беше ясно, че ако няма актуализация - дори да има средства, те не могат да се разходват. Служебните министри нямат право да правят тези разходи. Нямат законово основание да ги правят, включително когато има средства", каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че заради това тогава всички социални партньори са настояли да се направи актуализацията, но тя не бе е била направена.

"Има решение на Националния съвет за тристранно сътрудничество и ние подкрепяме актуализацията на бюджета. Средствата за бизнеса, дори тези, които са предвидени в актуализацията, не са достатъчни, с оглед предстоящото принудително спиране на бизнеси. Има редица спекулации в тази насока. Парите в актуализацията са достатъчни да подкрепят мярката 60/40, но не и другите нужди на бизнеса", коментира Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Имаме увеличена вноска на България в ЕС заради механизма на Brexit - 103 млн., които държавата ни трябва да даде. 30-те милиона за авиопревозвачите. Дискусионният въпрос е механизмът за социални разходи. Дали това трябва да става чрез този бюджет. Едни обвързващи разходи, които в бъдеще ще бъдат постоянни. Но има и социални разходи, които са безспорни. Има и социални разходи, които би следвало да бъдат включени в проекта на бюджета за 2022 г., а не в актуализацията на бюджета", подчерта Ножаров.

По думите му има и спорни разходи.

"16 млн. за КЕВР за загубени дела от Комисията. Това е абсурдно. Ведомствата, които имат неефективна дейност и загубени дела, тези средства да бъдат за сметка на допълнителни възнаграждения на техните служители. Има и редица други, които ние може да обсъдим", категоричен е експертът.

Ваня Григорова  смята, че ако ГЕРБ не искат да подписват празен чек, е трябвало да направят актуализацията преди изборите.

"Беше ясно каква ще бъде ситуацията. Беше ясно, че ще трябва да се продължат мерките за подкрепа на бизнеса и домакинствата, тъй като има едно социално плащане за родителите, които ще трябва да си останат вкъщи, но имат деца, които ходят на училище или детска градина. По закон тези родители нямат право да остават децата си вкъщи до 12-годишна възраст сами. Много често говорим за бизнеса, но забравяме това, че ако домакинствата останат без доходи - те в огромната си част нямат запаси, с които да могат да продължат да съществуват", посочи тя.

И е категорична, че социалните разходи трябва да се увеличават, а не да намаляват.

"Има такъв народ" заявиха още в предходното Народно събрание, че техен приоритет е преизчисляването на пенсиите, подобряване на икономическото състояние на българските граждани. И когато дойде време наистина да го направят - те казаха "Не, ние имаме различен вариант за актуализация на бюджета." Добре, покажете го", призова Григорова.

По думите ѝ служебното правителство се е опитало да минимизира разходите там, където това е възможно, за да може да изплаща там, където е жизнено важно.

"Те продължават да си играят на избори и компромиси, и на срещи между различните парламентарни групи, но в крайна сметка животът трябва да продължи. Вече има сигнали за това, че има неразплатени заплати в различни фирми, които строят магистрали. Тези тежести се понасят от редовия български гражданин. Това трябва да спре", добави още Ваня Григорова.

"В България голяма част от бизнеса е малък и среден бизнес. Това означава, че този бизнес работи за минимална печалба. Едно такова принудително затваряне е много рисково за оцеляването както за заетостта, така и на потреблението. Необходимостта от актуализацията е голяма. Има неефективно управление на държавните разходи, имаме неефективна администрация", каза Щерьо Ножаров.

Цялото интервю гледайте тук.

Дата: 13.08.2021

Източник: BG on air

Прочетено: 3233