13.08.2021

През месец май 2021 г. Центърът за външноикономическо сътрудничество към Българска стопанска камара проведе кампания за насърчаване на българските малки и средни предприятия, които се стремят да носят положителната промяна в хранителния сектор. Кампанията ги насърчаваше да премерят сили в световен план в конкурса на Организацията на обединените нации (ООН) „Най-добър малък бизнес: добра храна за всички“. Нашите партньори от ООН ни уведомиха, че в конкурса са кандидатствали 2000 предприятия от 135 държави, а от България са участвали 11 малки компании. Българските инициативи се отличават не само с участие, но и с успеха на „Благичка“ - първият български ресторант с нулев отпадък, които е сред 50-те победители в конкурса. Отличените победители ще си разделят награден фонд в размер на 100 000 долара.

„Благичка – ZERO WASTE“ е не просто първият ресторант с нулев отпадък в България. Ресторантът дава възможност за работа и реализация на младежи в неравностойно положение. Това е мястото, което обединява в едно любовта към храната и приготвянето на качествени и вкусни неща и вярата, че младежите са най-важното богатство, което обществото ни има и трябва да инвестира в него. В „Благичка“ вярват, че храненето е ритуал, който ни носи щастие и енергия, че да дават шанс на младите хора в неравностойно положение е тяхна мисия и че всяко усилие да не изхвърлят отпадък дава своя резултат.

Основателката на „Благичка“ Блажка Димитрова ни сподели, че от създаването си ресторантът с нулев отпадък привлича внимание и са получили много отличия и награди на национално и европейско ниво, но да получиш отличие в световен план от Организацията на обединените нации за тях е много значимо. Наградата им е дала увереност да знаят, че да бъдат в България не е недостатък, а мисия да са носител на промяната.

Освен паричната награда победителите в конкурса получават правото да участват в срещата на високо ниво „Food Systems Summit“, организирана от ООН. Цел на срещата е представянето на отличените предприятия да помогне на световните лидери да се информират за приоритетите и ресурсите, които са необходими на бизнеса в тази сфера, за да се развива и процъфтява. Основателката на „Благичка“ Блажка Димитрова е избрана да представи своята визия в рамките на четириминутна реч на тема „Как въвличаш общността в това, което правиш?“. Блажка Димитрова споделя, че ресторантът помага не само на наетите в него младежи в неравностойно положение, но е променил квартала им (като е показал как се компостира), а след това е предизвикал цяла София да се стреми да живее, произвеждайки нулев отпадък. Ресторант „Благичка“ е постоянен пункт за събиране на използвано слънчогледово олио, което се предава за био гориво, а със събраните средства от дареното гориво ресторантът подпомага на свой ред друга кауза. Всеки, които има останало използвано слънчогледово олио може да го дари в „Благичка“ и така да стане част от тяхната общност.

От Центъра за външноикономическо сътрудничество към Българска стопанска камара споделят още, че освен „Благичка“ като победител в конкурса се е отличило и друго българско предприятие - българският веган ресторант Edgy Veggy, който е е сред избраните 150 полуфиналисти.

 

Дата: 13.08.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2167