20.08.2021

Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК, пред Bloomberg TV 

Станислав Попдончев, заместник-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камера, “Бизнес старт”, 20.08.2021 г.

_________

В последните две години в България вече има не четири, а три сезона: пролет, лято и сезон на ограничителните мерки. Отново сме на прага в навлизането на третия сезон и нямаме яснота какъв ще е бюджетът, каква ще е подкрепата за бизнеса и какви ще бъдат новите мерки, казва Станислав Попдончев, заместник-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камера в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

На вчерашната среща с министъра на икономиката Кирил Петков бяха представени всички засегнати браншове, разказва гостът. Туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, представители на фитнесите и автобусните превозвачи. Целта на срещата е била да се набележат мерки, с които да се подкрепи бизнеса при новите ограничения, които предстоят, 

По неговите думи, всички са изказали своето мнение и възможните мерки биха могли да се обединят в 4 групи:

“Тези, които стандартно познаваме – мерки за запазване на заетостта, 60/40 или 80/20; мерки за  оборотен капитал, за подпомагането на фирмите на база не само затваряне, а и на спад в оборота; мерки за облекчаване на кредирането; мерки за инвестиции, каквито за съжаление няма да има, тъй като ресурсът вече е изперпан."

Всички представители са се обединили около тезата, че актуализацията на бюджета е най-важният инструмент, с който да се осигури подкрепа за бизнеса, предвид предстоящите ковид ограничения. Има и други алтернативи, като изтегляне на допълнително кредити от държавата, но те не са за предпочитане.

“Но единственият документ, в който се вижда предвидена подкрепа за бизнеса от 430 млн, това е в актуализацията на бюджета. И може би това ще бъде най-бързият път да стигане на средства до бизнеса.”

Идеите на правителството за мярката за запазване на заетостта е да бъде удъжлена до края на годината, но дали ще се запази във вида, в който е позната, предстои да се обсъди, продължава Попдончев. По неговите думи, ако има условно разпределение на 250 млн. лв. за мярката 60/40. около 150 млн. лв. за подкрепа на ликвидност за предприятията и 30 млн. лв,, които са предвидени за превозвачите. Основният въпрос е за колко време ще стигнат тези средства. 

По време на срещата са били дадени валидни аргументи от сектори, които не се затварят, но търпят много сериозни последици от пандемичната ситуация и свързаните с нея ограничения. Пример за това са птицевъдите, които имат сериозен проблем, защото със затвярянето на хотелите, както и с ограничаването на туризма пазарите за реализация на продуцията им са ограничени. В подобно положение например е и градският транспорт - нямалява потребителската актвивност, но той няма как да спре своята дейност. 

“Трябва да се помисли от рано за компенсиране на браншовете, които са не пряко затворени, но пряко засегнати.”

По думите на госта летният сезон не е бил чак толкова силен, колкото изглежда привидно, защото е бил кратък. В други години той започва от май, а тази през юни-юли и ще приключи в края на август. За зимния сезон няма никакви прогнози, но бизнесът е негативно настроен заради несигурността от мерките.

Вижте повече във видеото. 

Дата: 20.08.2021

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 5188