27.08.2021

Мария Минчева, зам.-председател на БСК, "Бизнес старт" на тв. Блумбърг

Мария Минчева, зам.-председател на БСК, "Бизнес старт" на тв. Блумбърг, 27.08.2021 г.

Електронната трудова книжка ще бъде огромно улеснение за работещите, ще намали често срещаните проблеми при пенсиониране и трудово-правните измами, но все още има детайли, които трябва да бъдат изпипани, смята Мария Минчева, зам.-председател на БСК, която гостува на на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Много е хубаво, че народен представител е поел законодателната инициатива за електронна трудова книжка и в Народното събрание е внесен такъв законопроект. Идеята за електронната трудова книжка не е нова, всъщност дискусиите по тази тема датират още от 2014 г. От тогава насам технологиите са напреднали изключително много и вече живеем в среда, в която може да се довърши работата по електронизацията на трудово-правните документи, обяснява експертът.

"Не можем да кажем, че не сме съгласни с определени текстове от законопроекта, който е внесен от народния представител Мария Капон, става дума за философията, която стои зад електронната трудова книжка."

Мария Минчева поясни, че в законопроекта на г-жа Капон е записано, че електронната трудова книжка е "електронен документ". Гостът смята, че в същината си трудовата книжка в дигитален вариант няма как да бъде само и единствено електронен документ, тя реално ще представлява общ регистър за всички, които ползват услугата. Този регистър трябва да се адаптира спрямо останалите регистри, които са стопанисвани от НАП и НОИ. Друг важен компонент е възможността да се правят справки в регистъра за електронни трудови книжки.

"Всеки, които има ПИК код трябва да може да влезе в регистъра и лесно и бързо да провери къде е нает, от кога и на каква заплата."

Мария Минчева посочва, че всички тези детайли трябва да бъдат обстойно обсъдени, за да може услугата да бъде максимално изпипана и удобна за потребителите. Тя обясни в ефира на "Бизнес старт", че електронната книжка по никакъв начин не означава промяна в Трудовия кодекс. Правната рамка, по която се уреждат трудово-правните взаимоотношения между служител и работодател, си остава една и съща. Електронната книжка единствено може да доведе до промяна техническото изпълнение на зададените в правната рамка указания, които всички познаваме.

"Това ще бъде едно огромно улеснение, защото в хартиената трудова книжка трябва да бъдат вписвани всички промени, на които работникът е подлаган. Ако е на втори трудов договор, то този договор не се вписва в трудовата книжка, а чрез други документи удостоверява неговия осигурителен стаж. Електронната книжка ще спести нуждата от издаване на всички тези хартиени документи."

Експертът даде за пример случаите, в които гражданин губи своята трудова книжка. В тази ситуация той трябва да обиколи всички негови бивши работодатели, които да му издадат удостоверение, които удостоверения той да внесе в Главна инспекция по труда, която да му издаде нова книжка. Не е рядко срещано и заради липса на подпис или печат на някое поле гражданин да има проблеми с пенсиониране. Това налага да се търси трудов стаж за един, два или три месеца. С електронната трудова книжка всичко това може да се проследи и да се отреагира навреме. Ще бъдат намалени и трудово-осигурителните измами, смята Мария Минчева, защото работникът ще има в реално време достъп до данните си и информацията на какъв доход се осигурява. До момента по този казус се разчита на добрата дума на работодателя.

В законопроекта на депутат Мария Капон е записано, че преходният период трябва да е 1 година.

"Именно този преходен период трябва да бъде детайлно обсъден, за да сме сигурни, че институциите ще имат време да се адаптират към новия начин на работа."

Целия разговор може да видите във видеото.

Дата: 27.08.2021

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Прочетено: 4021