27.09.2021

Цените на електроенергията и отоплението за битовите потребителите няма да се променят в следващите три месеца. Това обяви на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той участва в брифинг, на който представители на три министерства обявиха мерки, които служебното правителство планира да приложи в енергийната сфера. В брифинга участваха и представители на Енергийната борса.

Иванов увери, че КЕВР и кабинетът ще направят всичко възможно да намалят цените. От Комисията обаче не могат да преодолеят два фактора – цената на въглеводородите, както и тази на природния газ. Иванов посочи, че заа момента съществува голяма волатилност.

 „През последните два месеца България има едни от най-ниските устойчиво цени в рамките на ЕС. На моменти по-ниски цени е имало само в Полша. Много пъти сме говорили, че високите тарифи се дължат на икономическия подем след коронавируса, както и на много икономически фактори, на които не можем да влияем. Все пак, благодарение на усилията на правителството и всички държавни органи, до момента успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС. Този факт не ни успокоява. Търсим вътрешните механизми, по които можем да подобрим координацията и ефективността на българската система. В тази посока направихме и поредица от заседания, на които се обединихме около няколко мерки. Те ще намалят тежестта върху българския бизнес и потребителите на електроенергия”, обясни премиерът Стефан Янев.

ой подчерта, че служебното правителство целенасочено е работило в посока на това всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тя да бъде във възможно най-добрият ценови диапазон.

Разработена е схема, съвместно с КЕВР, за компенсации на бизнес потребителите през предстоящата зима, включително първите месеци на новата година. Тези мерки ще бъдат заложени в Бюджет 2021.

Вижте ВИДЕО

Дата: 27.09.2021

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 3054