19.10.2021

Поскъпващият ток за фирмите е мотив за проведения в София протест, организиран от синдикални и работодателски организации. Те настояват за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите от социалната сфера.

Движението е блокирано в така наречения "Триъгълник на властта" - булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". 

Протестът събира множество недоволни протестиращи - собственици на по-малки семейни фирми и по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година. 

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд - 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: "Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки, защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд".

Това не е обичайното място за предприемачите. Това не е и обичайното поведение на работодателите. И нашето място не е на площада. Нашите инструменти за диалог с държавата никога не са били тези на площадния натиск. Необичайно е и на площада да се съберат и работодателите, и техните служители. Времената обаче са необичайни. Ситуацията е извънредна. След затворените врати в първата година на Ковид, възстановяването на икономиката дойде с извънредно високи цени на електроенергията. Телефоните ни прегряха от сигнали за фактури, които в пъти превишават стойностите от преди няколко месеца. И не – това не е обичайният стопански риск, който всеки предприемач трябва да поеме. Неговият генезис е извън това, което с грижа на добрия търговец можеш да предвидиш и да вземеш разумни мерки. През изминалата година, много фирми се бореха да оцелеят и да запазят служителите си, но и търговските си партньори. Бореха се да останат и на пазара и да бъдат конкурентни.“ Това каза Мария Минчева, зам.-председател на БСК, пред участниците в протеста.

Ние знаем, че проблеми, трупани с години не се решават с магическа пръчка. Ние знаем, че имаме много работа да свършим тук на местно ниво, за да имаме нормални и съвременни условия на работа и пазарни отношения. Ние знаем, че който и да застане зад кормилото на държавата, ще бъде изправен през необходимостта да взима решения в сложна обстановка и кратки срокове. Задачата не е лесна, но не е и нерешима. И време за отлагане няма. Зелената сделка чука шумно на вратата ни, но ние не сме готови да отворим, защото още сме по пижама и трием сънено очи. Ако държавата ни реагира сега, проактивно, а не реактивно, няма да се наложи да решава още по-задълбочени проблеми след няколко месеца. А ние очакваме следващите месеци да са трудни за бизнеса. Някои производства ще преминат към планови ремонти, други ще отложат инвестиции, трети ще намалят производството си. Други обаче ще са принудени да увеличат цените на стоките и услугите, които предлагат, а на някои ще се наложи да се разделят със служителите си. Ние не очакваме държавата, т.е. данъкоплатците, да издържат бизнеса. Краткосрочна финансова подкрепа – още в рамките на следващите седмици обаче е необходима. Тази подкрепа трябва да е адекватна – 30 до 50 лева не вършат работа. Палеативни мерки само ще отложат проблемите на по-късен етап“, каза още Мария Минчева.

Пред участниците в протеста говориха представители на отделни предприятия и браншови организации. Всички те призоваха за бързи и ефективни мерки за подкрепа на бизнеса.

Ръководителите на работодателските и синдикалните организации проведоха среща в Министерския съвет с вицепремиера Гълъб Донев, министъра на енергетиката и представители на БЕХ, Независимата енергийна борса и др. институции, на която е постигнато съгласие, че най-нетложната мярка е да бъдат компенсирани финансово фирмите, като бизнесът настотява първата финансова компенсация да бъде платена най-късно в началото на ноември (преди октомврийските сметки).

Заедно с това, днес в 16.00 часа ще се обсъждат и други два варианта за намаляване на цената занапред. Единият е чрез отрицателно „задължение към обществото“, а вторият е чрез доставчик от последна инстанция - събиране на пул от ел.енергия, която да се продава на цени „себестойност + разумна печалба“, така че тази цена да не надхвърли 160 лв.

_________

Протести в подкрепа на този в София се проведоха още в Ловеч, Русе и други грасове.

 

Дата: 19.10.2021

Източник: БСК

Прочетено: 3724