19.10.2021

Здравните власти въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг днес. Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък - от 00 ч. на 21 октомври.

От няколко дни здравните власти подготвят обществото за въвеждането на обявената мярка. Днес здравният министър мотивира мярката, като посочи, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал значително.

Всички други изисквания отпадат, каза Кацаров.

Заповедта на здравния министър предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се извършват само при наличието на зелен сертификат и контрол на входа, каза министърът.

Изискване за сертификат ще има за кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, молове, магазини над 300 квадрата, фитнеси, спортни клубове и басейни.

Зелен сертификат се издава при завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR преболедуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 ч. или антигенен до 48 часа.

Стойчо Кацаров посочи, че въвеждането на зелен сертификат е посочено като предпочитана мярка от всички специалисти в експертния съвет към здравното министерство.

Преустановява се присъственото обучение във всички общини, в които 14-дневната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население. Ротация се въвежда в училищата, където 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население – половината ученици трябва да са на онлайн обучение.

 

Дата: 19.10.2021

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2972