28.10.2021

БСК партнира на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в прехода от квалификационен към компетентностен подход във българското висше образование

На 28-ми октомври, 2021 г., се проведе онлайн откриващото събитие на проект BG05M2OP001-2.016-0018 „МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната екосистема“, финансиран от Oперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

Проектът адресира въпросите за качеството на висшето образование в България, както и достъпа до значимите за обществото науки (педагогическите специалности) и основополагащите за развитието на икономиката и иновациите дисциплини (природни, технически науки и математика). 

В широка партньорска мрежа от 9 университета, 3 национално представителни организации на бизнеса, и над 20 асоциирани партньори от чужбина, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще разработи 17 нови учебни програми (две на английски език) за обучение на студенти в областта на информационните технологии, биотехнологиите, физиката и педагогическите науки.

Експертите от БСК ще се включат в разработката на образователни компетентностни модели на новите съвместни учебни програми, с което ще подпомогнат прехода от квалификационен към компетентностен подход във българското висше образование. Компетентностният подход ще засили практическата ориентация на образованието, като смени фокуса в обучението от преподаване на знания към овладяване на компетентности и развитие на способности да се решават проблеми.

Очакваният резултат от изградената партньорска мрежа между бизнеса и академичните институции е модернизирано висше образование, насърчаващо развитието на предприемаческата култура и трансверсалните гъвкави умения, които позволяват успешната реализация на учещите в динамичния свят на съвременната икономика.

Създаването на партньорската мрежа и на бакалавърските и магистърските програми се координира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по проект“ МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната eкосистема”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ чрез Европейския социален фонд на Европейския съюз. Проектът ще се изпълнява от юли 2021 г. до декември 2023 г.

 

Дата: 28.10.2021

Източник: БСК

Прочетено: 3017