03.11.2021

Вътрешноводният транспорт е много важен за за свързаността и мобилността в Европа

Икономистът Щерьо Ножаров представя презентация на 4 ноември пред Икономическата комисия на ООН за Европа. Темата е въвеждане на “Кръговата икономика във вътрешноводния транспорт“.

Щерьо Ножаров коментира в “Нашият ден“:

"Става дума за унифициране на правилата за управление на отпадъците, които са не само корабните отпадъци от вътрешноводния транспорт, но и пристанищните съоръжения като пристанищна инфраструктура, което също е изключително важен въпрос за нашата икономика.

В нашата икономика вътрешноводният транспорт, използването на р. Дунав към момента не е ефективно, отделно и кръговата ни икономика, но това е друга тема.

Новият акцент тук е, че, включително и в България, повечето хора не правят разлика между линейна, рециклираща и кръгова икономика. Смята се, че в момента минаваме от линейна икономика, при която отпадъците се депонират в крайния си етап, към кръгова, а ние всъщност отдавна сме и в рециклираща икономика.

При рециклиращата икономика колкото повече отпадъци се рециклират, толкова по-добре, докато при кръговата икономика целта е да няма отпадъци. Всичко да може да се използва повторно с малка намеса или доработка.

Това е съвсем различна концепция, която включва и дигитализация, икономика на споделянето и други такива процеси, които са много сложни.

Целта на Икономическата комисия за Европа на ООН е унифициране на правилата за всички държави в тази област, така че да се мине на следващо ниво по отношение на управлението на този тип специфични отпадъци.

Вътрешноводният транспорт е изключително важен за икономиките и за свързаността и мобилността в Европа. На второ място, това е една част от модерната вълна на ООН, която е за т.нар. "въглеродна неутралност", която би трябвало да бъде постигната най-късно през 2050 г. Акцентът вече би трябвало да бъде изместен от сухоземен към по-екологичните типове транспорт.

Или пък интермодалност, което означава свързано използване на различните типове транспорт. Повечето товари би трябвало да минават по воден и железопътен транспорт, тези, които са щадящи за околната среда. Тъй като акцентът ще се засили натам, има опит да се модернизира силно този процес. Той е важен както за икономиката, но той е и част от тази модерна вълна за въглеродна неутралност и стремеж към един по-чист и зелен свят."

Предложенията

"Самите предложения са свързани с разделянето на отпадъците на такива, които подлежат на директно повторно използване за други нужди, чиито компоненти подлежат на директно повторно влагане, редизайн, създаване на платформи, на ресурс за споделено използване на ресурси от типа на споделената икономика и съответното им наемане."

Чуйте Щерьо Ножаров в звуковия файл.

БНР, 03.11.2021 г.

Дата: 03.11.2021

Източник: БНР

Прочетено: 3084