10.11.2021

Европейската комисия одобри осмия договор с фармацевтично дружество с цел да закупи неговата евентуална ваксина срещу COVID-19. В договора с Valneva се предвижда възможността всички държави – членки на ЕС, да купят почти 27 милиона дози през 2022 г. Включена е и възможност ваксината да бъде приспособявана към новите щамове, а държавите членки ще може да направят допълнителна поръчка за до 33 милиона ваксини през 2023 г.

Договорът с Valneva допълва вече широкия набор от осигурени ваксини за производство в Европа, който включва вече подписаните договори с AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerCureVacModerna и Novavax.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, което разработва ваксина с инактивиран вирус, направена от живия вирус чрез химическо инактивиране. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която се използва от 60 – 70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. Тази технология се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст. Понастоящем това е единствената евентуална инактивирана ваксина срещу COVID-19 в процес на клинични изпитвания в Европа.

Комисията, с поддръжката на държавите – членки на ЕС, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, вземайки предвид използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на всички държави – членки на ЕС.

Повече информация ще намерите в документа тук.

Дата: 10.11.2021

Източник: ЕК

Прочетено: 3160