11.11.2021

Министърът на културата проф. Велислав Минеков се срещна днес с ръководствата на национално представителните работодателски организации. В срещата, която се проведе в Министерството на културата, участваха и зам.-министър доц. д-р Пламен Славов, както и директори на дирекции в културното ведомство.

От страна на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) присъстваха председателят на Управителния съвет (УС) на организацията Васил Велев и Десислава Алексиева (председател на УС на Асоциация „Българска книга”); Българската стопанска камара (БСК) бе представлявана от председателя на УС Добри Митрев и икономическия съветник на организацията - Щерьо Ножаров; Българската търговско-промишлена палата (БТТП) бе представлявана от председателя на УС – Цветан Симеонов и главен експерт „Икономически анализи и политика” Любомир Левичаров; Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) бе представлявана от Румяна Георгиева – парламентарен секретар и ръководител сектор „Индустриални отношения”.

Министър Минеков и екипът му представиха подробно проектобюджета на Министерството на културата за 2022 г. и бюджетната прогноза за 2023-2024 г. Основната цел от страна на ръководството на Министерството е културата да се превърне в приоритет на управленската политика за 2022 г., както и да се върви към устойчиво годишно увеличение на средствата за сектора с 0,2%. Екипът на министър Минеков ще настоява средствата в Държавния бюджет за Министерството на културата за 2022 г. да се увеличат от 244 млн. лв. на 363 млн. лв., така че, подпомагайки дейността на ведомството по политики да се постигне укрепване, популяризиране и развитие на българската идентичност, култура и духовни ценности.

Министър Минеков подчерта, че искането от него и екипа му увеличение е крайно наложително, за да могат да започнат да функционират отделните системи в културата по приемлив за обществото и за мисията, с която са натоварени, начин. В хода на разговора бяха обсъдени и конкретни проблеми в областта на опазването на културното наследство, мениджмънта на културните институти, дофинансирането от общините, нормативната уредба в областта на културата (подготвените предложения за промени в Закона за културното наследство, Закона за закрила и развитие на културата, Закона за радиото и телевизията, Закона за народните читалища и др.). Бе дискутирана необходимостта от подкрепа за книгоиздаването и искането ДДС за книги да бъде намален устойчиво напред във времето, а също и механизмите за обогатяване на фондовете на библиотеките и методиките за субсидиране на културните институти, необходимостта от спешна дигитализация във всички сфери на културата, която е могла да се случи, но са пропуснати шансове за европейско финансиране. Министър Минеков подчерта, че следва да се преразгледат и механизмите за провеждането на конкурси и конкурсни сесии, включително в Национален фонд „Култура”, да се засилят ефективността, контролът и синхронът в администрацията, вкл. в Националния институт за недвижимото културно наследство и на второстепенните разпоредители с бюджет. Той предложи на представителите на национално представителните работодателски организации да помислят и за нормативно регламентиране на корпоративното меценатство – инструмент, чрез който биха могли да се дофинансират важни проекти в културата.

От своя страна ръководствата на национално представителните работодателски организации изразиха задоволството си, че за първи път са поканени на подобен предварителен разговор по отношение на държавния бюджет за следващата година. Те изразиха пълната си подкрепа за предлаганото от министър Минеков и екипа му увеличение, като споделиха, че предоставените им разчети са добра отправна точка при предстоящите обсъждания в бъдещия парламент.

Зам.-министър доц. д-р Пламен Славов сподели, че диалогичността е една от най-характерните черти на този екип на Министерството и информира, че подобни срещи вече бяха проведени с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България, с представителите на синдикатите, със зам.-кметове по култура на областни градове. С тях бе обсъден не само проектобюджетът за 2022 г. в частта за култура, а и конкретни стъпки за реализирането на културните политики и засилване на сътрудничеството с Министерството.

В заключение министър Минеков бе категоричен, че не бъде ли съвместно защитен исканият за 2022 г. бюджет за култура, разрешаваме да продължава мизерията и губим възможността да защитим идентичността си, да покажем достойно културното си наследство и творците си пред света.

 

 

 

Дата: 11.11.2021

Източник: Министерство на културата

Прочетено: 1841