26.11.2021

Днес президентите на 40-те федерации членки на BusinessEurope призоваха бъдещото френско председателство на Европейския съюз да се бори със сложността на законодателните предложения на ЕС, която възпрепятства развитието на милионите малки, средни и големи европейски предприятия, които представляват. 

Президентът на BusinessEurope Пиер Гатаз каза: 

В бизнес общността нараства опасенията относно законодателни предложения, които поставят европейските компании в неизгодно положение, когато се конкурират на световните пазари. Предприятията не могат да се справят с това безкрайно натрупване на ограничения и административни изисквания. BusinessEurope призовава френското председателство да се съсредоточи върху възстановяването на европейската икономика и борбата със законодателната сложност. За да се съчетаят климатичните амбиции с индустриалната конкурентоспособност, европейската правна рамка трябва да улеснява иновациите и да свежда до минимум разходите за преход. Например инвестициите във всички нулеви и нисковъглеродни енергийни източници и решения трябва да бъдат интегрирани в таксономията за устойчиво финансиране. Освен това не трябва да се подценява значението на търговската политика за възстановяването. Търговските споразумения помагат за създаване на работни места, растеж и изграждане на съюзи." 

Приетата декларация е част от работната програма на срещата на Президентите на BusinessEurope, на която бяха обсъдени текущото икономическо състояние и прогноза за развитието на европейската икономика, съществуващите проблеми с веригите на доставките, устойчивото корпоративно управление.

Българската стопанска камара бе представена в заседанието от своя зам.-председател г-жа Мария Минчева.

Вижте пълния текст на декларацията ТУК.

Дата: 26.11.2021

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 3399