13.12.2021

Днес, 13.12.2021 г., в БСК се проведе среща между заместник-председателя на Българска стопанска камара Мария Минчева и Русмин Лауин, заместник-председател по външните отношения на Асоциация на предприемачите в Индонезия (Real Estate Indonesia, REI) . На срещата присъстваха и Иван Велков, председател на УС на БГФМА и член на УС на БСК и Асен Македонов от FIABCI България.

По време на срещата бе представен проектът за изграждане на новата столица на Индонезия и бяха обсъдени възможностите за участие на български компании. 80% от инфраструктурата ще се изгражда на принципа на публично-частното партньорство и правителството търси съдействие и на международно ниво с компании от Европа, Азия и Северна Америка. Индонезия, която обмисля идеята от десетилетия, ще бъде третата страна в Югоизточна Азия, която ще премести своята столица след Малайзия и Мианмар.

Индонезийското правителство предприема този ход за облекчаване на натиска върху задръстената от трафика Джакарта, която потъва, замърсена е и пренаселена, а промяната ще се отрази на над 400 000 души. Нова столица също би била начин за символично централизиране на правителството.

Страната вече има опит с подобни мащабни проекти и е водена от философията, че когато държавата няма необходимите средства, частният сектор се намесва. Към момента в Индонезия съществуват 30 построени от частния сектор града, в които държавата дава възможност за настаняване на местното население. Източните култури гледат на недвижимите имоти като на хедж фонд за компаниите, а секторът е съществена част от индустрията и формира приблизително 10% от БВП.

По думите на г-н Лауин, пандемията само е забавила плановете за релокация на столицата, но не ги е осуетила. В момента Индонезия продължава работата по проекта, а ограниченията пред сектора на недвижимите имоти са минимални, поради големия брой на населението. В страната има 4 министерства, занимаващи се с въпроси в сферата на строителството и недвижимото имущество и над 6000 компании, членуващи в предприемачески асоциации в сферата.

Представителите на БСК изразиха готовност да окажат съдействие в усилията за задълбочаване на отношенията между двете страни за разкриване на икономическия им потенциал.

Дата: 13.12.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2342