14.02.2022

Делегация от шефовете на АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", водена от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и с участието на енергийния министър Александър Николов, е на работно посещение във Вашингтон, съобщиха от правителствената информационна служба в понеделник.

Планирани са срещи в Белия дом, Държавния департамент, Департамента по търговия и Департамента по енергетика. Ще се разговаря и с представители на Агенцията за финансиране на развитието (DFC), Американската агенция за развитие и търговия (USTDA), Американската банка за експорт-импорт (EXIM) и др., посочват от Министерския съвет

Основните теми на разговорите ще бъдат енергийна диверсификация, енергийна ефективност, модерни и зелени технологии и климатичните промени.

Също така делегацията ще има среща с представители на американския бизнес, организирана съвместно с Търговската камара на САЩ и Американската търговска камара в България, както и с Американската бизнес асоциация за Централна Европа (ACEBA) и Института за ядрена енергетика (NEI).

Визитата на министър Николов в САЩ ще продължи с посещения в Питсбърг, Хюстън и Далас, допълват от правителствената пресслужба.

В тези региони са съсредоточени най-големите американски проекти в областта на добива на шистов газ и терминалите за втечняването му и бяха обект на визита на подобна делегация през януари 2020 г. Тогава тя бе водена от енергийния министър Теменужка Петкова и също участваха отстраненият преди две седмици и разследван за нарушения шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, и директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който запази поста си, въпреки желанието на служебния енергиен министър Андрей Живков да го отстрани.

Преди две години "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" проведоха разговори в Хюстън с производители на втечнен природен газ за възможни доставки в страната ни. Петкова дори каза, че до края на 2020 г. една втора от газовите доставки за страната ни ще са диверсифицирани. При средно годишно потребление от 3 млрд. куб. м половината от тях вече няма да са руски. 1 млрд. куб м ще са азерски природен газ, а останалите количества – втечнен.

Това обаче не стана факт, дори азерските количества не са 1 млрд. куб. м годишно, но около една трета, заради сменената точка на доставка, след като газовата връзка с Гърция, през която трябва да минават, все още не е завършена.

Бившият премиер Бойко Борисов говореше също за директни доставки на американски втечнен газ, но това на практика е невъзможно защото газовият пазар у нас е прекалено малък за компаниите, инвестирали в терминали за втечняване на природния газ в САЩ и сключили крупни договори за доставка с огромни международни компании.

Присъствието на шефа на ядрената централа Наско Михов в делегацията вероятно е заради търга, който тя трябва да открие през 2024 г. за доставка на свежо ядрено гориво, в който вече ще може да участва и американската "Уестингхаус". Възможно е отново да се разговаря за инсталирането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Предишният редовен кабинет започна анализи за разполагане на малки модулни реактори, които са били предадени на служебния кабинет, но той нищо не беше свършил за тях.

Дата: 14.02.2022

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 2729