18.02.2022

Законопроектът за държавен бюджет за тази година ще бъде обсъден на второ четене в ресорната парламентарна комисия. В него се залага дефицит от 4,1 % от очаквания брутен вътрешен продукт, което прави 5 милиарда и 900 милиона лева.

Темата коментира в “Нашият ден“ икономистът Щерьо Ножаров:

“Може да се каже, че е един сравнително нетипичен бюджет за последните години. Този бюджет има за цел от една страна да компенсира липсата на аванс в Плана за възстановяване и устойчивост, по някакъв начин да компенсира очакванията на бизнеса, на обществото, за тези пари, които трябваше да дойдат заради неодобрения План за възстановяване и устойчивост.

Това, което изглежда странно в този бюджет е, че през 2019 г., когато имахме балансиран бюджетен дефицит, т.е. имахме темп на икономическия растеж от 4%. Сега с 4% бюджетен дефицит увеличаваме темпа на икономическия растеж само с 0,8%.

Това означава, че наливаме пари в една неефективна икономика, която не може да мултиплицира ефекта от този голям дълг. Бюджетният дефицит е дълг и бъдещо увеличение на данъците, тъй като той трудно се компенсира само от икономическия растеж.

Преди да бъде направен един такъв щедър бюджет, трябваше да се говори за икономически реформи, да има реформи в някои сектори и след като парите бъдат дадени и мултиплицират много повече ефекта.

Големите капиталови разходи на практика служат като буфер, защото те винаги се реализират не повече от 60%. Именно затова е предвидена актуализация в средата на годината, за да се види кои от проектите няма да се реализират и как да бъдат по-правилно разпределени парите.

Срочност

Бюджетът по дефиниция е финансов план на държавата за една година. Той даже е поставен в контекста на една средносрочна бюджетна прогноза, която е 3-годишна. И вместо да гледаме нещата в 3-годишен контекст, ги гледаме в някакви тримесечия. Първите три месеца действаше бюджетът от миналата година, второто ще действа бюджетът, който сега се приема, а след това пък ще действа една актуализация.

Това създава голям проблем първо за бизнеса, защото не могат да се направят инвестиционните планове за годината. Преките чуждестранни инвеститори също са объркани от тези 3-месечни актуализации и също не могат да си направят плановете. Това пречи на синхронизирането с паричната политика.

Инфлацията

“До момента според мен темпът на нарастване на доходите изпреварва инфлацията. Темпът на нарастване на доходите е около 14% в последните години, докато темпът на инфлацията, който се очаква тази година според БНБ е между 7 и 8%.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Дата: 18.02.2022

Източник: БНР

Прочетено: 1710